Som kjent skal det bygges nytt museumsbygg for Norsk Skogfinsk Museum på Svullrya. 30 personer møtte opp på befaringen i september, og de ansatte i museet var storfornøyde med denne responsen.

Enda mer fornøyd ble de da utrolige 203 arkitektforslag kom inn ved fristens utløp. Det gjør at arkitektkonkurransen er landets 4. største noensinne.

- Det er helt fantastisk. Det er helt tydelig at arkitektene er opptatt av Finnskogen og vil tegne noe nytt her. Vi trodde kanskje vi kunne få inn 100 forslag om vi var heldige, men over 200 er helt enormt, sier ordfører Wenche Huser Sund.

Hun sitter i juryen som skal plukke ut vinneren. Det gjør også tre representanter fra Norsk Skogfinsk Museum og to representanter fra Norsk arkitekters landsforbund. Huser Sund har kikket kjapt gjennom alle forslagene i helga, og lar seg imponere over det som har kommet inn.

Alt er temmelig hemmelig

Da vi var innom rådhuset på Kirkenær mandag var juryen hemmelighetsfull, og det å få se noen av de innkomne forslagene var helt uaktuelt. Men arkitekt Sami Rintala kan fortelle at han lar seg imponere.

- Det er veldig mange lovende forslag. Vi tror vi skal finne det rette blant de 203. Mange utenlandske arkitekter har også meldt seg på for å tegne dette bygget, sier Rintala.

Han tror at museumsbygget vekker ekstra stor interesse fordi det er naturnært og handler om en minoritet i Norge som har sin historie her.

- Nå skal vi gå gjennom alle de innkomne forslagene grundig, og velge ut blant øverste klasse. Vinneren må symbolisere skogfinnenes måte å bygge og leve på, sier Rintala.