• ÅPNER UTSALG: Anne Mette Andresen og Grue Husflids-lag starter eget utsalg av sine produkter i Industrivegen.
  • KURS: Det er stor aktivitet i Grue Husflidslag, her er en gjeng deltagere i gang med lappesøm.

«Norges Husflidslags Fortjenestmedalje» ble innstiftet i 1935 og tildeles personer som har gjort en fortjenstfull innsats for norsk husflid i inn- og utland. Den er Norges Husflidslags høyeste utmerkelse. Den som tildeles medaljen må på en fremragende måte ha gjort en aktiv innsats, vist spesiell interesse og forståelse for godt husflidsarbeid og ha virket for husflidssaken på et nasjonalt eller internasjonalt plan gjennom et lengre tidsrom.

«Margit Bredesen har gjennom et helt liv ivret for husflidssaken, og hun har arbeidet utrettelig for å skape møteplasser for kreativitet og skaperglede på tvers av alder, kjønn og kultur. Det er spesielt verdt å trekke fram Margits innsats som kurslærer, organisasjonsmenneske, og som forfatter og formidler», heter det blant annet i begrunnelsen fra Norges Husflidslag.

Margit Bredesen har gitt ut ei egen bok om en spesiell strikketeknikk. 

- For 3 år siden ba daværende leder i Grue Husflidslag Marit Aas, Margit om å skrive ei bok om «Tveband-teknikken». Boka heter «Tveband – Jakten på en strikketradisjon» og kom ut i et opplag på 1.000, det ble fort tomt og nå har vi 2. opplag i salg. Boka selger godt over hele landet, selv om tradisjonen kommer fra Hedmark og Oppland i stor grad. Tveband er en gammel strikketeknikk, som ble brukt til å strikke votter – som gjerne ble brukt som arbeidsvotter, forklarer Anne Mette Andresen i Grue husflidslag. 

Grue Husflidslag er et aktivt lag som i fjor hadde rundt 100 medlemmer, hvor ca 40 var med i Ung Husflid. 

- Vi er et veldig aktivt lag, med mange kurs og læringsverksted, som tidligere het studiering. På læringsverksted har vi tema som flatvev, billedvev, lappesøm og søm. Vi har kurs i treskjæring, tvebandstrikk, spinnekurs og søm. Gruppa i treskjæring er så stor at det kanskje må deles inn i to kurs! Margit Bredesen holder nå sitt 4. kurs i tvebandstrikking.  Alle kurs holdes i våre lokaler i Industrivegen på Kirkenær, sier Andresen. 

Rekrutteringen til Grue Husflidslag er godt i gang gjennom «Ung Husflid». 

- De blir flere og flere, på siste møte var det med 3 nye. Tidligere visste vi ikke hvor mange som kom fra gang til gang, men det er jo alltid positivt at det kommer noen nye. Nå har vi ei intern gruppe hvor de sier ifra hvis de med sikkerhet vet de kommer, så får jeg forberedt nok utstyr til de som kommer.  Det blir litt improvisert hva vi holder på med, det er viktig å finne ut av hva de som kommer har lyst til å gjøre, sier Rønnaug Lingaas som er «Ung Husflid-kontakt». 

Husflidslaget satser nå også på eget utsalg fra sine lokaler i Industrivegen. 

- Vi har vært med på en del messer, men føler at vi «drukner» litt i mengden. Nå starter vi med salg av våre produkter i egne lokaler, åpningstidene blir fra klokka 11.00 til 14.00 på mandager og klokka 18.00 til 21.00 på torsdager. Da er det bare å komme innom og det vi har mye av er strikkevotter, sokker, en del søm i lappeteknikk og noen duker. Hvis noen trenger en hjemmelaget presang, er det bare å komme og se hva vi har, oppfordrer Andresen.