• KOBLER GATELYS: Energimontør Tomas Hageberg fra entreprenørfirmaet Laje kobler gatelys i Snålroa-krysset (Foto: Tor Jostein Sørlie, Åsnes kommune).

Lys i Snålroa-krysset har mange ventet på i lang tid, og nå nærmer det seg endelig en løsning. 

- Sju nye master er i ferd med å monteres i Snålroa-krysset. Når mastene er reist og ledningene koblet, monteres selve lysarmaturene. Det arbeidet skal entreprenørfirmaet Laje fortsette med denne uka, før Eidsiva til slutt setter spenning på lysrekka, forteller driftssjef Ove Johnny Dybendal, i Åsnes kommune. 

Statens vegvesen yter ingen økonomisk støtte til dette prosjektet.

- Etter vegvesenets vurdering er trafikkmengden for lav, hastigheten er begrenset til 60 km/t i denne sonen, og krysset har heller ikke utmerket seg som spesielt ulykkesbelastet på statistikken. Derfor tar Åsnes kommune selv anleggskostnaden på 500.000 kroner. De sju mastene får lamper med LED-pærer, som er svært kostnadsbesparende, sier Dybendal.

200 gatelys skal få led-pærer

Og LED-pærer blir det flere steder i kommunen.

- 200 av dagens gatelys i Åsnes skal få nye LED-pærer montert. De fleste befinner seg i boligfelt som Bashammeren, Moskog, Flobergsjordet og Kjølarønningen, men dette omfatter også lamper langs veger som Fredheimsbakken på Kjellmyra og Tendøgutua i Skalbukilen, forteller Dybendal.

Et skifte fra dagens pærer til LED-pærer, vil redusere strømforbruket kraftig.

- Pærene leveres med sju års garanti og har en beregnet levetid på 20 år. Vedlikeholdsutgiftene vil dermed bli svært mye lavere de nærmeste årene sammenlignet med i dag. Hvis alt går etter planen, skal dette arbeidet være ferdig til 1. desember, sier Ove Johnny Dybendal. 

Ole Tvenge fra Laje entreprenør er prosjektleder i Snålroa-krysset.

- I avtalen vår med Åsnes kommune, står det at vi på fredag skal bli enige når lysene skal tennes. I utgangspunktet er det snakk om noen få dager før alt er klart i Snålroa-krysset, sier Tvenge.