Gjennom Namibiaforeningen kom Oddvar Karvainen Øieren borti det sørlige Afrika på slutten av 1970-tallet. Gjennom flere perioder bodde han i Namibia, og inntrykkene var store. Nå har han brukt sin egen livserfaring til å skrive den historiske spenningsromanen «Øksemordene på Finnskogen».

- Gjennom 1980-tallet opplevde jeg en del sterke ting, og det var mye sterkere kontraster der enn her i Norge. Jeg satt på en del historisk stoff som ikke så mange andre kjenner til. Særlig årene 1989 og 1990 var dramatiske i Europa sin historie, med Berlinmurens fall, Sovjetunionen som gikk i oppløsning og apartheid som hadde dødskramper, sier Karvainen Øieren.

Etter mange års arbeid er nå boka et faktum, og den over 500 sider store boka er bygd opp rundt to lik som ble funnet på Finnskogen Sankthansaften 1990. Personene som ble funnet var brutalt drept med øks, og eieren av hytta ble mistenkt for mord. 

- Her starter en spennende reise for å finne ut hva som har skjedd. Dette er ingen krim, men en spenningsroman som lever tett opp til virkeligheten. Mye tettere enn krimromaner, sier Karvainen Øieren.

Føler seg forpliktet til å skrive

I boka blir vi kjent med historien til Matti, Anton, Faith Paradise og Eugene De Toit. Som forfatter føler Karvainen Øieren seg forpliktet til å skrive om drapene som ingen andre skriver om. Boka er utgitt på BRAK Forlag, og forlagssjef Terje Tønnessen har lest boka 15 ganger.

- Boka starter litt kaotisk, og det legges ut en haug med ledetråder i starten. Det fører til en hel drøss med spennende handlinger. Det fører oss til Finnskogen, Namibia og det sørlige Afrika, sier Tønnessen.

Selv om boka er på over 500 sider tror ikke Tønnessen at leserne faller av.

- Denne boka er fengende fra side én. I boka har vi også lagt med kart, slik at leseren kan følge med på hvor handlingen skjer, sier Tønnessen.

Boka lanseres denne uka, og det blir blant annet bokbad og lansering i Stange bibliotek torsdag 15. juni. Opplaget er på 500 bøker i første omgang.

- Vi skal lansere boka flere steder etter hvert. Blant annet i Elverum og Kongsvinger, som er viktige steder i boka, sier Karvainen Øieren.