Det er full fart på Vålerbanen. På NAFs sikkerhetssenter kjører busser og lastebiler fram og tilbake for å teste glattisen på glattkjøringsbana.

Og dette er noe av det du kan gjøre på lørdag. Da inviterer nemlig NAF til sikkerhetsdag, forteller Vidar Tuer, leder for sikkerhet i Solør, Vinger og Odal.

Han mener dette er en gyllen mulighet til å bli en bedre sjåfør.

– Dette er en viktig dag. Blant annet fordi det er mange eldre sjåfører som ikke har hatt glattkjøring. Nå er det mange som har helt nye biler med et helt annet sikkerhetsutstyr, da er det viktig å få kjenne hvordan bilen reagerer på glatta. Dessuten er det svært nyttig med en oppfriskning for de yngre sjåførene. 

MYE Å TESTE

I tillegg til glattkjøring, kan du teste promillebriller, ta bremsetest eller prøve kollisjonsvekter som viser hvor mye man veier om man kollidere i for eksempel 40 km/t mot 80 km/t.

Det blir også mulighet for å prøve en såkalt veltepetter, forteller Tuer.

– Det er en slags bil som henger i en ramme, slik at bilen kan svinges rundt. Skulle man kjøre ut av veien og havne på taket i en ulykke, kan denne bilen gjøre deg bedre rustet til å takle en slik situasjon.

håper på "gærmie fælk"

Sikkerhetsdagen er gratis, og Ole Jakob Økseter, leder i NAF Sør-Østerdal, håper folk fra hele distriktet tar turen.

– Nå ser det ut til at det bli veldig bra vær også, så det er veldig bra. Skulle det bli litt venting så har Vålerbanen både kafeteria og hotell, slik at det går kan å kjøpe seg noe og kose seg der.

– Vi satser på at det kommer "gærmie fælk". Dette blir spennende og veldig bra, avslutter Tuer.

Fakta

NAFs sikkerhetsdag, Vålerbanen:

  • Lørdag 13. september, 11:00-14:00.
  • Gratis for alle som har førerkort og for ungdommer som har førerbevis fra 16 år med ledsager.
  • Alle har med sin egen bil og alle får veiledning.
  • Samme dag er det også Oppfriskningskurs for eldre sjåfører 55+, som også er gratis. 70 personer fra distriktet er invitert.