• FØRSTE BUSS: Dette bildet er fra 1926, og vi ser Emil Kveseth avbildet med sin første buss.
  • ERLING OG PETRA: Her ser vi Erling som er født i 1914 og hans søster Petra (gift Jacobsen) født i 1912. Erling er faren til Else Hanna.

Else Hanna Tendø har mange utgivelser bak seg, og sist boka om Gjesåsen kirke som ble utgitt til jubileet. Denne gangen har hun tatt for seg sin egen slekt, men hun tror boka vil være interessant for alle som er interessert i lokalhistorie.

Boka har fått navnet «Minner fra Tendøgutua og omegn». Tendøgutua ligger i Skalbukilen, og het opprinnelig Sætergutua. Det var før Emma og Carl Johan Tendø slo seg ned og fikk gutua oppkalt etter seg.

- De fikk etter hvert 12 barn, og har mange etterkommere. Det var for disse jeg ville skrive ned historien, men boka inneholder mye mer enn slektshistorie for Tendø-slekta. Dette gir et tidsbilde av det pulserende livet på Åsnes Finnskog fra 1904 til 1955, sier Else Hanna Tendø.

For eksempel blir vi i boka bedre kjent med Emil Kveseth som giftet seg med Jenny Tendø. Han startet bussruter mellom Flisa og Linna, og Flisa og Gravberget. I tillegg etablerte han også godsruter.

- Det er mange bilder av de gamle bussene i boka. Dette er lokalhistorie som jeg vet mange vil lese mer om, og i boka er det brukt hele 200 bilder, sier Tendø.

200 bilder i boka

Av de 200 bildene er det naturlig nok mange historiske bilder som ikke tidligere er publisert for allmennheten. Opplaget på boka er foreløpig på 100 bøker, og mange er naturlig nok forhåndsbestilt av etterkommere av Emma og Carl Johan Tendø.

- Men det er et opplag som blir lagt ut for salg også. Boka kan kjøpes på kulturkontoret i Våler, servicetorget i Åsnes, Joker Kjellmyra, Joker Kilen og Kafé Finnskog, sier Tendø.

Boka har nettopp kommet på markedet, og derfor har ikke Else Hanna fått noen tilbakemeldinger ennå. Hun er spent på mottakelsen.

- Men jeg har en venn som jobbet i Språkrådet før han pensjonerte seg. Han sa til meg at boka var fengslende og høyst leseverdig. Det selv uten lokal tilhørighet, og det satte jeg stor pris på å få høre, smiler Tendø.