De åtte jaktvettre​​glene

  • ​Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger
  • ​Skyt kun gode skudd
  • Behandle skutt vilt riktig
  • Lær deg førstehjelp 
  • Sett minst mulig spor etter deg
  • Ta hensyn til andre naturbrukere
  • Kom deg trygt hjem
  • Vær stolt av å være jeger

I Norge skjer det gjennomsnittlig én dødsulykk​​e annethvert år i forbindelse med jakt.

- Selv om vi årlig har rundt en million jaktdøgn i Norge, skjer det svært få ulykker. Likevel er ett vådeskudd ett for mye. Derfor er første regel den viktigste, «Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger», sier informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad.​

SKADESKYT​​ING​

​​Skadeskyting av dyr er jegernes andre store skrekk. Derfor lyder regel nummer to: «Skyt kun gode skudd».

– Det gjelder å unn​​gå å skyte på dyr i bevegelse. Øvelse gjør mester. Erfarne jegere som har felt mange dyr, skyter flere gode skudd enn nybegynnere, fordi de ikke brenner av i risikosituasjoner, sier Farstad.​

IKKE FARLIG Å GÅ​ TUR

Hver høst får NJFF tel​​​efoner fra engstelige folk som spør om det er trygt å gå tur i skogen.

 – Vi ønsker​​ ikke å skremme vekk bær- og sopplukkere, og det er ikke farlig å være ute i naturen under jakta. Våre jaktvettregler oppfordrer jegere til å ta hensyn, være imøtekommende og snakke med folk de møter, sier Farstad.​

​​TENK SIKKERHET​​

Nå oppfordrer Hovedrednings​​sentralen jegere og turgåere til å huske den lille gule når man ferdes i skog og fjell. Det er ikke bare på veien refleksen kan bety forskjellen på liv og død.

Leder for Pasvik Jeger- og Fiskerforbun​​det, Aksel Emanuelsen, sier til NRK at jegere er blitt flinke til å bruke klær med mye farge for å være sikrere på hverandre. Men å ta med refleksvesten på jaktturen, er noe de fleste ikke tenker over.​

– Jeg har aldri tenkt på a​t refleksvesten har noe å gjøre med friluftsliv, men nå som jeg hører om det, så synes jeg at det er en kjempegod idé, sier Emanuelsen, som oppmuntrer «alle» til å ta med refleks ut i villmarka, og akter å ha med vest fremover.​

Tenk sikkerhet når du ferdes i skog og fj​​e​ll. Ta gjerne med en refleksvest fra bilen eller en liten lommelykt. Dette gjør det enkelt å oppdage deg, dersom det er nødvendig.

Hva gjør du når du møter en jeger i skogen?

Høsten er jakttid, og du risikerer å møte en jeger i skogen. Er det grunn til å være engstelig? Må jeg vike? Skal jeg gå fram og hilse, eller forlate (å-)stedet?

NJFF gir deg de gode tipsene: 

1.  Alle har like stor rett til å ferdes i skogen

Allemannsretten sikrer alles ferdsel. Jegerne ønsker ikke å fortrenge noen. Ta mer enn gjerne en prat. Kanskje kan dere bli enige om hvem som går hvor?

2. Er jakt farlig for meg?

Nei.  Det er ikke farlig å gå i skogen selv om det er jakt. Jegerne vet utmerket godt at du er der og vet hva de skyter på. Vi kjenner ikke til at noen bærplukkere, sopplukkere eller andre turgåere har blitt skutt under jakt.  

3. Må jeg ha rød topplue?

Nei, det må du ikke, men dersom du føler at det gir deg en trygghet så ta den nå for all del med.

4. Hvorfor har jegerne signalbekledning?

Jegerne har ofte signalbekledning for å være tydelige ovenfor de andre jegerne på jaktlaget hvor de er til enhver tid. Det er ikke noe krav om slik bekledning, men det er vanlig brukt der flere jegere jakter sammen.

5. Blir jegeren irritert dersom vi tilfeldigvis møter ham på post?

Det bør han eller hun ikke bli. Det er god tradisjon i Norge at vi hilser på hverandre eller småprater litt når vi møter andre ute på tur i skogen. Det gjelder når vi møter jegere også. Men hvis du møter en jeger på post, er det kanskje ikke den rette anledningen for høylytt og langvarig prat om vær og vind.

6. Har jegerne egentlig greie på det de driver med?

Det finnes knapt et jegerkorps i verden som er bedre skolert enn det norske. Alle som skal jakte i Norge må gjennom et jegerprøvekurs (30 timer undervisning) samt bestå en offentlig eksamen til slutt. Alle som skal jakte storvilt må i tillegg bevise sine skyteferdigheter ved å bestå en årlig skyteprøve. Vi har skytebaner i alle kommuner der jegere går for å trene og terpe gode våpenvaner. Fokus er både på blinken og på sikkerheten.

7. Vet jegerne hvordan de skal forholde seg til turgåere?

NJFF har laget Jaktvettregler for å forhindre ulykker under jakt og sørge for at møter mellom jegere og vanlige friluftsfolk går knirkefritt. Dette er jegernes variant av fjellvettreglene. Den første regelen lyder: «Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger». Jaktvettreglene oppfordrer jegere til å ta hensyn, samt å være imøtekommende og snakke med folk de møter.

Kilde: NJFF