• Mari Bjerke (t.v.) og Amina Kaniza fra 10A.
  • William Friis Rasmussen fra 10C.
  • Britt Haraldsen, allmennlærer med fordypning i kunst- og håndverk.
  • Rektor, Øystein Hanevik.

Året er 1975. Det er høst, men varmt i lufta og et nytt skoleår er på trappene. Einar har nettopp fullført den treårige lærerutdanninga ved Statens lærerhøgskole i forming på Blaker. Han har store og runde briller, olashorts, t-skjorte og tett krøllete brunt hår, som senere skal krølles enda mer med permanent hos frisøren.

Einar er 26 år, og nå skal han ha sin første time i formgivning ved Gjerdrum barneskole. Han gruer seg.

– Det var spennende. Alt var nytt. Jeg hadde så mange ambisjoner som faglærer og jeg gleda meg til å endelig få bruke faget mitt. Men 1975, det er jo stygglenge sida!

For året har blitt 2019. Det har blitt høst, og mens skoleåret ved Grue barne- og ungdomsskole er godt i gang skal gruesokningen gå av med pensjon.

Etter over 40 år i læreryrket takker han for seg. Tirsdag 1. oktober fyller Einar Korbøl 70 år. 

– Jeg gruer meg. Det kommer til å bli rart. Jeg føler meg litt som den syvende far i huset. Her på sløydsalen har jeg brukt så mange timer og har blitt veldig knytta til alle elevene mine.

vil ikke slutte - er  sprek som ei loppe

Etter Gjerdrum barneskole får Korbøl seg jobb som kunst- og håndverkslærer og friluftslærer ved Vestoppland folkehøgskole, før han i 1985 flytter «hæmmat» til Svullrya. Han bygger hus, og får jobb ved Holt ungdomsskole i Kongsvinger.

Men her blir det bråstopp i det historiske tilbakeblikket.

Telefonen hans ringer. Og etter endt samtale Einar vise fram et sete på en sittesykkel fra treningssenteret til Grue Service.

Han har demontert seteryggen, gjort den mer anvendelig og kanskje mer ergonomisk. Med en rettere rygg slipper man å bli sittende så bakoverlent, forteller Korbøl, som helt klart har en liten oppfinner i seg.

På starten av 90-tallet begynner Korbøl ved Grue ungdomsskole, som det het den gangen, som lærer i kunst- og håndverk og i kroppsøving. Siden har han veksla mellom lærer, aktivitetsleder på Finnskogtoppen og sjef for Oppfinnermessa i regi av Grue kommune.

Men etter et mangeårig arbeidsliv har Einar Korbøl på ingen måte lyst til å gi seg.

– Det er klart jeg vil fortsette! Et mantra i arbeidslivet og beskjeden fra Regjeringa er: Stå i jobben så lenge du kan. Jeg er sprek som ei loppe, synes jeg i hvert fall selv. Men reglene er klare. Og jeg har selvfølgelig full forståelse for at de eldre må ut. Jeg vil jo også gjøre plass så de yngre lærerne får seg jobb.

Kampanjer for å la einar fortsette

Han har søkt om å få fortsette, men fått avslag av kommunen. Flere elever på skolen har også satt i gang kampanjer og opprop. Blant annet leverte alle elevene ved 8.- og 9.trinn i fjor en underskriftkampanje for at Einar skulle få fortsette. Men regler er regler, svarer Einar, som er veldig glad for støtten fra elevene sine.

– Jeg kommer til å savne dem. Kontakten, humoren vi har og det å få inspirere, formidle kunnskap og gi elevene ferdigheter som de kan ta med seg videre i livet. 

Dette brenner han virkelig for. Han ønsker mer praktisk læring i norsk skole, noe som er på vei inn med den nye lærerplanen, kalt Fagfornyelsen, nå når Einar skal ut.

– Elever kan lære å bygge et hus på dataskjermen, men du blir ikke snekker av det. Det som teller er å gjøre det med fingra. En ny struktur er på vei inn i skolen, så det å implementere mer praktisk læring inn i de teoretiske fagene har jeg veldig trua på. Derfor har jeg store forventninger til Fagfornyelsen. Jeg tror det kommer til å bli veldig spennende.

– Skolen i grue er en god grunnstein i livet

Etter fylte 70 skal Korbøl i gang med et par prosjekter for kommunen, blant annet Oppfinnermessa. Det er hans hjertebarn, som har fått barn og unge til å være nysgjerrige og kreative helt siden oppstart i 1999. I tillegg håper han å få være vikar når det trengs på Grue barne- og ungdomsskole.

– Selv om jeg gruer meg, tror jeg det likevelblir bra. Det er godt å fortsatt ha litt jobb i ulike prosjekter og så har jeg to små barn. Derfor blir den kontakten med skolen en glidende og naturlig overgang.

Dessuten har han mange gode minner å tenke tilbake på. Minner som han tar med seg videre i livet. Tida som lærer ved Grue barne- og ungdomsskole har gitt ham så mye.

– Det har vært en spennende tid og gitt meg mye liv. Det har vært mange oppturer og nedturer, både personlig og faglig. Grue barne- og ungdomsskole er en veldig bra skole – med godt skolemiljø, gode faglærere, gode kolleger og et godt sted for elevene å vokse opp i. Grue barne- og ungdomsskole er en god grunnstein å ha med seg videre i livet.

FEM OM EINAR

Mari og Amina:

– Einar er en veldig inspirerende og morsom lærer, sier Mari Bjerke og Amina Kaniza fra 10A.

– Han kommer opp med ideer som bare Einar kan finne på. Vi kommer til å savne ham! Han underviser på sin egen måte og har en helt spesiell energi rundt seg - det gjør alle elevene veldig glade.

William:

– Han er av de beste lærerne jeg har hatt i kunst og håndverk. Jeg har lært utrolig mye av Einar, sier William Friis Rasmussen fra 10C. Han har forøvrig bakt kanelsnurrer til Einar som en liten avskjedsgave.

Britt:

– Einar er aldri sur. Jeg kjenner ingen som tar livet slik som Einar. Men han er litt afrikaner når det gjelder tid. Innimellom må vi ringe etter han, ler Haraldsen. Hun er kunst- og håndverkslærer, og har jobba med Einar i 10 år.

– Gjennom mange år sammen har vi kommet tett på hverandre. Vi har jobba kreativt og impulsivt, slik Einar er aller best til. Einar er også veldig flink til å se hver enkelt elev og har veldig fin kjemi med dem. 

Øystein:

– Makan til lærer! Vi bør reise en statue av ham på uteplassen her på skolen, sier rektor Øystein Hanevik. 

– Vi kommer til å savne Einar stort - kunnskapen hans, energien og humoren. Han er en fri lærer, og kanskje ikke den som er best til å implementere orden og struktur. Men skolen trenger slike lærere som Einar. Han brenner for mer praktisk læring, og nå i Fagfornyelsen kommer hele skole-Norge etter. Men for en gangs skyld, så gjelder regler også for Einar. Nå går han av med pensjon, men vi håper vi kan få bruke han til ulike prosjekter framover.

Og tirsdag 1. oktober blir det markering og avslutning for Einar Korbøl på Grue barne- og ungdomsskole.