UKM Åsnes var i 2016 helt dødt - med kun tre påmeldt ble lokalmønstringen avlyst. Men tre år med ungdomstyrt mønstring har bragt nytt liv i UKM-mønstringa lokalt.

Dette ble gjort for at ungdom kunne være med å påvirke hvordan mønstringen gjennomføres.

– Det er gøy å få være med å ta del i kulturlivet. Flisa er ikke så stort, men det føles litt større når man får samlet det litt. Det er inspirerende å få være med å bidra til at ungdom har den muligheten til å oppleve og spre kultur, sier Ronja Wangerud i arrangørstyret. 

I fjor var det cirka 80 påmeldinger, og i år satser de på et fjerde år med deltagervekst.

– Vi jobber hele tiden for å skape en møteplass for ungdom, hvor de kan vise frem talentene sine både på og av scenen. UKM handler om å møte ungdom, sosialisere seg og lære av andre. For noen år tilbake endret UKM sin betydning, og gikk fra og være «Ungdommens Kultur Mønstring» til «Ung Kultur Møtes». Dette ble gjort for å sette mer fokus på det sosial, sier Jørgen Mathiesen fra arrangørstyret. 

Det er ungdommer i Åsnes som står bak lokalmønstringen, dette ble gjort fordi det er som regel ungdommer som vet hva ungdommer vil ha.

– For de som melder seg på, så vil lokalmønstringen gå over to dager, dette ble innført for to år siden, og har blitt en suksess. Her blir det workshops for deltakerne, hvilke workshoper som blir for mønstringen er ikke bestemt enda, men vi kan love noen kule workshops, legger Mathiesen til.

Han oppfordrer de unge til å melde seg på.

Årets UKM starter 25. januar 2020, og påmeldingsfrist er 10. januar.