Antallet trekkspillfestivaler i Norge har blitt betydelig redusert de siste årene, men på Skansen holder Trekkspillkameratene og Skansen Vel stand. Fra fredag til søndag er det duket for årets utgave av Trekkspillfestivalen, og værgudene ser ut til å spille på lag med arrangørene i år.

- Nå har vi holdt det gående i ti år, og vi har hatt samme inngangspris gjennom alle disse årene. Heller ikke i år øker vi inngangsprisen, og det får vi kalle vår jubileumsmarkering, sier Roger Bekkemoen i Skansen Vel.

I fjor var det rundt 350 personer som tok turen innom festivalen på Skansen, og mange kommer langveisfra for å delta. Bekkemoen vet at folk kommer helt fra Levanger og Trondheim i nord til årets festival, og buskspillet på campen lokker mange.

- Det blir satt opp spillelister i år som tidligere år, og vi vet om en del gjenger som allerede er påmeldt til listene. 5 om dagen og Trysiltoraderen er blant de som skal spille, sier Bekkemoen.

Vanskelig å rekruttere

Magne Engh er én av ildsjelene i Skansen Vel, og han gleder seg til helgas festival. Men utsiktene ser ikke veldig lovende ut for trekkspillfestivaler i Norge.

- Helt ærlig er rekrutteringen til dette vanskelig. Festivalene dør ut, og det blir nok utfordrende å få inn nye folk. En del yngre spiller torader, og vi håper at de lokale støtter opp om denne festivalen, sier han.

Som før blir det middagsservering til festivalgjestene fra grendehuset, og svinefilé står blant annet på menyen i år. 

- Det hele drar i gang ved 18-tiden fredag, og vi gleder oss til at campingplassen fylles opp igjen med glade festivalfolk. De som bor i nærområdet er også hjertelig velkommen til å ta med campingvogna hit, smiler de to.