• UTFORDRER INNBYGGERNE: Frisklivsveilederne og fysioterapeutene Mari Kristiansen og Thomas Meinigen ved Frisklivssentralen i Solør håper mange blir med på «Dine 30».

Gjør husvasken med musikk, ta en tur i bassenget, ta trappa i stedet for heisen, dans og lek - det er noe av aktivitetene du kan gjøre for å delta i «Dine 30».

Den nasjonale kampanjen er i regi av Helsedirektoratet, og nå kjører Frisklivssentralen i Solør i gang sin lokale november-variant.

De utfordrer innbyggerne i Åsnes og Våler til å være aktive i minimum 30 minutter hver dag hele måneden.

– Vi vil ha innbyggerne opp og ut i aktivitet. Fysisk aktivitet trenger ikke nødvendigvis å være trening, men det handler om all type aktiviteter i løpet av hverdagen, forteller Thomas Meiningen.

små grep i hverdagen

Kroppen er skapt for bevegelse, og aktivitet er godt for helsa. Helsedirektoratet vil derfor få fram at aktivitet er like viktig som søvn og mat.

Likevel oppfyller kun tre av 10 voksne anbefalingene for fysisk aktivitet. Målet med kampanjen er derfor enkel.

– Hver bevegelse teller, det er 30 minutter som gjelder. Vi ønsker med dette å synliggjøre hvordan man kan oppnå mye med små grep i hverdagen. Vi ønsker å inspirere flere til å ta aktive valg i hverdagen, sier Mari Kristiansen. 

Frisklivssentralen i Solør kjører kampanjen to ganger årlig - hver høst og vår. I april i år var det også en konkurranse mellom de ansatte i Åsnes og Våler kommune, hvor Åsnes gikk av med seieren.

Slik deltar du

For å bli med i kampanjen, noterer du ned all aktivitet hver dag i et skjema. Dette kan du laste ned via kommunens hjemmesider eller hente på servicetorget.

Innen 6. desember 2019 leverer du skjemaet til kommunen eller til Frisklivssentralen i Våler eller Åsnes, og som en ekstra gulrot er du med i trekningen av fine premier.

– Aktiviteten trenger ikke være sammenhengende, men totalen skal være minimum 30 minutter hver dag. Og du må bli litt andpusten og varm på ryggen. Ellers er konkurransen er for alle - eldre, unge, små og store, sier Kristiansen.

– Jeg tror det blir bra, og jeg håper mange deltar og er aktive. Kjør på, oppfordrer Meiningen.