• ÅPNER SNART: Biblioteksjef Kaia Orskaug Svaan gleder seg stort til den offisielle åpningen fredag klokka 14.00.

Grue bibliotek skal være et møtested, et sted man kan være i lengre, eller kortere, tid. Et sted hvor man kan synke ned i en god stol for å lese. 

- Vi skal ha flere arrangementer og inviterer lokale lag og foreninger til å bruke lokalene aktivt. Flere lag og foreninger har allerede kontaktet oss for å legge sitt neste møte hit, med en omvisning. Det er svært hyggelig og vi har plass til flere, sier biblioteksjef Kaia Orskaug Svaan.

Flyttet til Grue

Orskaug Svaan flyttet til Grue for halvannet år siden og har vært aktiv med i planleggingen av det nye biblioteket. Hun fortsetter sitt utadrettede arbeid mot skolen, barnehagene og sykehjemmet.

- Skolen er nå nabo med biblioteket og vi håper på et enda tettere samarbeid med de ulike trinnene. Det er også rom for at barnehagene kommer på besøk og tar med matpakka si. For øvrig vil biblioteket fortsette å besøke barnehagene med jevne mellomrom. Sykehjemmet får også besøk med bokkasse et par ganger i halvåret, sier Orskaug Svaan.

Biblioteket er en av de få gjenværende gratisarenaene i samfunnet vårt i dag. Biblioteket skal ifølge bibliotekloven være «en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt». 

- Vi ønsker å fylle biblioteket med aktiviteter og liv. Vi vil ha debatter, samtaler, bokprat, temakvelder, språkkafe, strikkekafe og mere til. Allerede lørdag 21. januar tas biblioteket i bruk som kulturarena. Da blir det UKM Avslutning med utstilling i de nye lokalene. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

I det nye biblioteket er det mange studieplasser og mulighet for å jobbe alene eller i gruppe. Det finnes også PC-er til utlån, eller det er plass til ha med egen. Biblioteket har også flere aviser og tidsskrifter, og en egen lokalavdeling med mye spennende litteratur. I lokalavdelingen er det flere studieplasser. 

Utvider åpningstidene

Grue folkebiblioteket utvider åpningstidene med seks timer per uke når de nå flytter til Grue rådhus og åpner biblioteket på fredager. I tillegg skal biblioteket ha åpent den første lørdagen i måneden fra kloka 10.00 til 14.00.

- Vi håper barnefamilier og andre som ikke har mulighet til å besøke oss ellers, benytter anledningen med lørdagsåpent, sier Orskaug Svaan.

Grue kommune har mottatt 1,5 millioner kroner i spillemidler til utvikling av kulturbygg fra Hedmark fylkeskommune.

- Vi har dessuten mottatt 40.000 kroner i arenautviklingsmidler fra Nasjonalbiblioteket. Av disse pengene har vi kjøpt lydustyr, smiler biblioteksjefen.

De nye åpningstidene for biblioteket er mandag til fredag fra klokka 10.00 til 16.00 (tirsdag til klokka 19.00). Den første lørdagen i måneden åpent fra klokka 10.00 til 14.00.