• BELØNNING: Når du er på toppen, får du belønning i form av en fantastisk utsikt (foto: privat).
  • ARRANGØR: Asgeir Rustad i friidrettsgruppa i Vaaler IF, er klar til søndagens Blåenga opp.

Rud vel har merket opp den gamle setervegen mot Rudsetra.  Denne stien har en snillere og mer terrengpreget profil enn den gamle traseen fra Teppa. 

Asgeir Rustad i Vaaler IF satser på fint vær og mange deltagere.

- «Blåenga opp» er et motbakkeløp, slik som klassiske motbakkeløp er. Vi starter i bånn av bakken og springer helt opp! Det er ei fin løype som følger den gamle setervegen over mot Rudsetra, så bryter vi av setervegen og springer opp mot toppen til Blåengstua. Den har blitt restaurert og blitt veldig fin, og det er også fint å ta en tur i toppen av tårnet. Men løpet går ikke opp i tårnet da, smiler Rustad. 

Løpet er drøye 5 kilometer langt og det er rundt 430 høydemeter som skal forseres.

- Det er jo en del stigning når man skal på toppen, men det er en fin bakke opp og variert og fint terreng på turen opp. Løpet er åpent for alle, ikke bare for «proffene». Vi har ei egen trimklasse, men ønsker du at vi skal ta tiden - må du starte klokka 13.00 med de andre når det er fellesstart, forklarer Rustad.

skiltet fra fylkesveien

Antall deltagere har ligget på rundt 40-50, men det er plass til flere. 

For de som ikke er lokalkjente, vil det bli skiltet fram til starten på Butjerna. 

- Veien blir skiltet fra fylkesveien på vestsida og det blir skilting til startområdet. Fra riksvei 2 er det vel rundt 6-7 kilometer til startområdet, sier Rustad.

Det er påmelding inntil 30 minutter før start, startkontingent er 100 kroner, mens for familier er det 250 kroner.

- Ta helst med kontanter! Det er medalje til alle deltagere og det serveres drikke på toppen. Vi har ikke adgang til dusj og garderobe, så vil du skifte på toppen etter løpet - må du få noen til å ta med tørt tøy for deg. Ellers må du snu og løpe ned igjen, ler Rustad.

Blåenga ligger 633 moh. på Vestmarka i Våler.     

Løypa går på sti og litt grusveg. Løypa har en litt flat start ut fra friområdet ved Butjernet, deretter stiger løypa hele vegen før det flater ut noen hundre meter på toppen. Det er våte partier, men flere av disse er kavlelagt.