• HVERT SEKUND TELLER: For pilot Geir Arne Mathiesen er det avgjørende å komme raskt frem til pasienten (Foto: Fredrik Naumann/Felix Features).

Hvis redningsetatene ikke vet nøyaktig hvor den skadde eller syke er, kan det oppstå forsinkelser.  

- Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, sier pilot Geir Arne Mathisen i Norsk Luftambulanse. 

Står mellom liv og død

Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er.

 - Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død, og vi vet ikke hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt frem er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo. 

Én million nedlastinger

Appen «Hjelp 113» er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og over én million har lastet den ned. Man kan laste den ned fra Google play eller App store, avhengig av hva slags telefon man har.

Hvis man har en eldre versjon av appen, er det viktig å oppdatere den og legge inn sitt eget telefonnummer. Det er helt nødvendig for at posisjonen automatisk blir sendt til 113-sentralen.  

Kan redde flere

Oppdateringen av appen skjer i samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin. 

 - Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet. 

Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen. Nødnummeret til politi, 112, kommer i appen i løpet av 2018. Appen fungerer kun i Norge

TIPS: 

Husk å starte appen så snart du har lastet den ned. Du må taste inn telefonnummeret ditt for at 113-sentralen skal klare å spore deg opp automatisk hvis du en dag bruker appen for å få øyeblikkelig hjelp.

Har du allerede den tidligere versjonen Hjelp 113-GPS? Start den på nytt nå og tast inn telefonnummeret ditt. Så er også den oppdatert til automatisk å varsle 113-sentralen om hvor du er.

Appen Hjelp 113 er laget for å være så enkel som mulig å bruke, men bruk gjerne noen minutter på å bli kjent med den.

Husk at telefonen må ha mobildekning for å kontakte 113 og for at 113-sentralen automatisk skal få vite hvor du er.

Som en del av installeringen vil appen be om tillatelse til å få tilgang til mobilens stedstjenester (og på iPhone: tilgang til kontakter), det er viktig at du svarer «ja» på disse spørsmålene. Tilgang til kontakter er nødvendig for at appen skal vise 113-sentralen hvor du er. Appen lagrer koordinatene dine som en kontakt på telefonen din. Hvis du bruker iPhone og ikke tillater tilgang til kontakter vil ikke appen fungere slik den skal!