• MØRNING: Elgen som skal brukes under Høstfesten henger allerede til mørning.

Nå er det like før det smeller hos Solør Viltforedling i Hof-Åsa. Jegerne er klare med sine børser, og de første elgene fra årets jakt kommer snart inn til Kjell og Turid Eierholen. Men først skal de delta på Høstfesten på Flisa lørdag 22. september.

- Vi har gjort noe litt liknende på grendehuset i Hof-Åsa tidligere, men aldri på Flisa, sier Kjell.

Få kan mer om elg

Lørdag skal de nemlig partere og vise frem hva de ulike delene i en elg kan og bør brukes til. Selv om det bor mange jegere i distriktet er det ikke alle som har like god kunnskap om hvilke deler som er egnet til hva, og få kan mer om elg enn ekteparet i Hof-Åsa.

- Nå har vi en elg som henger på mørning her som vi skal bruke under Høstfesten.  Dette tilbudet er kanskje mest for de som lager maten, men noen jegere kan kanskje også plukke til seg ny lærdom, sier Kjell.

Selvsagt er det perioden fra jaktstart og utover som er travlest for mottaket i Hof-Åsa, men påkjørte dyr kommer inn gjennom hele året. Oppdelinga av elgen skjer ved Mellem Gårdsmatutsalg fra klokka 12.00, og de ferdig oppdelte delene blir auksjonert bort fra scenen ved Flisa Stormarked senere på ettermiddagen.

- Her er det mulig å sikre seg godt elgkjøtt til en rimelig penge, sier Turid.

Prisen avhenger selvsagt av hvor mange som kommer for å by på kjøttet.

- Selv får jeg ikke noe bedre enn mørbraden av elgen. Mange bruker elgkjøttet feil, og da får de ikke den kvaliteten elgen faktisk byr på, sier Kjell.

Trikset er rømme

Oppskriften hans på elgkarbonader har slått bra an, og den deler han villig med de som spør. Trikset er å ha i rømme til slutt.

- En kilo kvernet elgkjøtt, en grovhakket løk, to egg, to spiseskjeer potetmel, en boks seterrømme, to teskjeer pepper og en spiseskje salt. Elt sammen kvernet elgkjøtt og salt, slik at du får ei seig masse. Bland i resten, og tilsett rømme til slutt. Bedre elgkarbonader får du ikke, smiler Eierholen.

Nå er sesongarbeiderne like rundt hjørnet i Hof-Åsa, og mesteparten av de 200 dyrene Solør Viltforedling får inn i løpet av året kommer de neste ukene. Det blir en travel tid, men først skal Høstfesten på Flisa gjøres unna.

- Vi håper mange kommer for å lære mer om elg, sier ekteparet i Hof-Åsa.