• VIKTIG ARRANGEMENT: Egentlig dro Carina på «Fra Hard Rock til Solør» for å få gratis mat og drikke. Men det endte opp med at hun flyttet hjem.

Torsdag 1. november inviterer Solør-kommunene til nytt hjemflytterarrangement på Hard Rock Café i Oslo. Arrangementet som tidligere het «Flætt hematt» heter nå «Fra Hard Rock til Solør», men innholdet er i stor grad det samme. Målet er å få folk som bor innafær til å flætte hematt.

Carina Nymoen fra Våler deltok på arrangementet for to år siden, og har nå flyttet til Åsnes-Åsa og startet for seg selv på Flisa. Da hun dro på arrangementet var motivasjonen kanskje en helt annen enn å flytte hjem.

- Jeg tenkte vel at det var en fin anledning til å treffe andre solunger i Oslo, og samtidig få påspandert mat og drikke. Men etter arrangementet satt jeg igjen med ganske mye mer, og jeg hadde gærløst tell å flætte hematt da jeg dro derfra. Alle var så positive, sier Nymoen.

Globalisering gir muligheter

Fra arrangementet husker hun godt hva Øyvind Hammer fortalte, og hvordan Ellen Margrethe Jensdottir jobbet på hjemmekontor fra Solør med hele Europa som nedslagsfelt. 

- Det viste litt hvilke muligheter som fantes. Jeg hadde bodd i Oslo i totalt seks år, og selv om jeg hadde lyst til å flytte hjem en gang var ikke planen det der og da. Etter arrangementet på Hard Rock begynte jeg å tenke på hvilke kvaliteter Solør hadde, og at jeg begynte å lengte hjem, sier Nymoen.

Hun startet med å søke jobber hjemme, men markedet var lite. Derfor bestemte hun seg for å starte opp som fysioterapeut selv. Med etablererkurs, god hjelp av Solør Næringshage og en god leieavtale med Victus var hun i gang.

- I Oslo ville jeg aldri klart å etablere min egen virksomhet på samme måte som her hjemme. Det ville blitt for dyrt, og jungeltelegrafen fungerer på en helt annen måte i Solør. Kundene kom fort, og jeg har nok kunder til å klare meg nå, sier Nymoen.

- Hva savner du mest fra Oslo?

- Sushi, kanskje?

- Hva savner du minst?

- Tempoet, jaget, lydene og folkemassene. Her hjemme er det roligere og mer fritt.

Billigere å bo

Å bo i Solør er langt rimeligere enn i Oslo, og det gjør også at det ikke er nødvendig med det samme inntektsnivået for å klare seg.

- Her i Solør kan du strengt tatt leve en uke uten å bruke ei krone. Det får du ikke til i Oslo, ler Nymoen.

- Budsjettet på arrangementet er 250.000 kroner. Er det verdt det?

- Ja, det tror jeg. Jeg kjennere flere som har vært på disse arrangementene, og som egentlig kom dit for å få gratis mat og drikke som meg. Arrangementet setter i gang en tankerekke, og for mange fremskynder det nok hjemflyttingen med en del år, sier Nymoen.

De som ønsker å være med på årets «Fra Hard Rock til Solør» må melde seg på innen 31. oktober. På programmet i år står blant annet jobbmuligheter i Solør, Telenors satsing i Solør, Farmen-profileringen av distriktet, arbeidsplasser i moderne reiseliv og konsert med Spelloppmaker.