• FØRST OPPE: Ettersom Anette Sillerud har flyttet til Kongsvinger må hun opp ekstra tidlig for å rekke valgfaget klokka 07.00. Hun står opp klokka 05.15.
  • IMPONERT: Valgfagslærer May Brit Nordhagen er imponert over elevene og deres gjennomføringsevne.

Hver torsdag sørger valgfagselevene i produksjon av varer og tjenester for at de andre elevene ved storskolen på Grue barne- og ungdomsskole får kjøpe rimelige og ferske tacobaguetter.

Gjennom valgfaget lager de nemlig 120 tacobaguetter hver torsdag, og elevene er ivrige i valgfaget.

- Skolen starter klokka 08.30, men ettersom skolekjøkkenet er opptatt før lunsj må vi forberede lunsjen før skolen starter. Derfor møter mange av elevene opp klokka 07.00 hver torsdag for å forberede ukens kantinedrift, sier May Brit Nordhagen, som er lærer i valgfaget.

Må opp klokka 05.15

Ettersom en del er avhengig av skolebuss er det ikke alle som har mulighet til å delta før skolen starter, men oppmøtet er imponerende bra blant elevene som kan. Ekstra imponerende er det med Anette Sillerud som har flyttet til Kongsvinger og står opp klokka 05.15 hver torsdag for å rekke valgfaget.

- Ungdom får ofte stempel på seg for å være late og trege. Dette kan jeg på det sterkeste tilbakevise med denne gruppa.  De er også svært positive og sprudlende så tidlig på morgenen, sier Nordhagen.

Gjennom valgfaget lærer elevene langt mer enn bare å servere mat. I forkant av kanteproduksjonen gjorde de en markedsundersøkelse, og de har også fått med seg lokalt næringsliv på sponsorsiden for å komme i gang.

- Grue Sparebank og MECA ga oss 500 kroner hver for å komme i gang. Vi har også fått private lån for å komme i gang, sier Oliver Kullerud, som er sponsoransvarlig.

Får mye skryt

Men lån trenger de 13 elevene ikke lenger. Bedriften går så det suser. Inntektene brukes til å kjøpe nye råvarer til neste ukes produksjon.

- Vi får mye skryt fra lærerne som er her tidlig også. Vi passer på å spre tacolukta om morran for å få fortgang på salget når lærerne er klare for lunsj, ler Nordhagen.

Hun lar seg også imponere over hvor selvgående elevene hun har blitt. Elevene har funnet sine rutiner, og trenger svært lite bistand fra lærer i produksjon og administrasjon.

Tirsdag, onsdag og fredag er det Grue Service AS som har kantinedriften for storskolen i Grue.