• MANGE VARER: Garn er én av mange varegrupper hos Husflidsstua i dag. Beitnes er opptatt av kvalitet.
  • FØLGER MED: Bygget på omlag 120 kvadratmeter er også til salgs, og det kan gi rimelig husleie til ny driver.

Husflidsstua på Kirkenær er unik i sitt slag. Butikken er stor på vev, og du må helt til Oslo eller Lillehammer for å finne disse produktene. Men Brit Beitnes innrømmer at det er bunad hun lever av.

- Selve butikken alene er ikke et godt nok grunnlag for å hente full lønn. Men den bidrar positivt, og da det ikke er kunder innom sitter jeg og syr bunader. På denne måten får jeg brukt tiden effektivt til inntektsbringende arbeid mens det er rolig i butikken, sier Beitnes.

Nå har det gått 32 år siden hun valgte å gi seg som lærer, og satse på butikkdrift på Kirkenær. Den gang var situasjonen at familien eide bygget, og ikke visste hva de skulle ha der. Da fikk Brit ideen om å åpne Husflidsstua, og slik ble det. Nå er bygg og butikk til salgs, og jakten på den rette arvtakeren i gang.

- Det skal jo sies at jeg har hatt en rimelig husleie med tanke på at familien eier bygget. Men det er ikke sikkert at avdrag på et lån ville vært så mye verre heller, sier Beitnes.

Må finne noen som er skikket

Den store utfordringen nå er å finne noen som vil ta over driften, og som er skikket til det.

- Du bør jo ha interesse for husflid og søm. Litt kunnskap er det greit å ha, men alt går å lære seg. Dersom det er behov for at jeg skal være med i en overgangsperiode for å lære bort det jeg kan, gjør jeg gjerne det, sier Beitnes.

Hun har ikke satt noen dato for når butikken eventuelt må være overdratt til ny eier, men tror ikke det er snakk om særlig mer enn 1,5 år.

- I butikken har jeg garn, trevarer, duker, pynte- gjenstander og bunader for å nevne noe. Vareutvalget går det selvsagt an å tilpasse slik en vil, men jeg tror nok en må være villig til å bruke ledige stunder til sying. Bunadkunder har jeg fra hele landet, og det er jo ikke slik at kundene kommer igjen og igjen her. Har du kjøpt en bunad så har du en bunad. Så markedet er stort, og det vil det garantert være i lang tid, sier Beitnes.

Med 32 år hos Husflidsstua på Kirkenær er det tydelig at Beitnes trives i jobben sin. Men nå ønsker hun å prioritere tiden sin annerledes.

- Nå føler jeg meg så gammel at jeg vil gjøre noe annet. For eksempel bruke mer tid sammen med barnebarna mine, smiler Beitnes.

Bygget er på omlag 120 kvadratmeter fordelt på tre etasjer. I kjelleren er det mulig å leie ut en liten del av bygget til annet næringsformål. Om ingen vil overta driften blir det opphør av Husflidsstua etter hvert.