• FOLKSOMT: Det var mange som møtte opp til åpningen av bana i 2017. Arkivfoto: Jørgen Mathiesen

Mange forbinder ballsporten med boccia, men i stedet for lærballer spilles petanque med stålkuler på grus. Sporten spilles ofte i parker, og er mest utbredt i Sør-Frankrike. Ifølge Norges Fleridrettsforbund strømmer nå flere klubber til rundt om i hele Norge, og per i dag finnes de fleste klubbene rundt Oslo.

Det vil Svein Olav Tandberg gjøre noe med. På søndag blir det åpen dag på Åsnes Sykehjem.

– Da håper jeg at enda flere får opp interessen for spillet og får lyst til å starte en egen klubb i Solør. Får vi til det, blir det den første klubben i hele Innlandet. Sporten er for alle, den er morsom og sosial, og ikke minst, gir det fysisk aktivitet, sier Tandberg.

Han er engasjert i Solør Helsesportlag, som drifter petanque-bana på Flisa sammen med Åsnes Sykehjem støtteforening.

LOKAL INNSATS

Det var for to år at bana ble bygget, som et tiltak for befolkningen. I september 2017 ble parken og bana åpnet, med svært godt oppmøte og mange spillinteresserte. 

Bak ligger stor lokal innsats og god sponsorstøtte.

– Uten Kåre Fjeld, Åsnes Sykehjem Støtteforening og Heidi Gjerdrum fra sjukehjemmet, så hadde vi ikke fått det til. All den hjelpa som er lagt ned er vi veldig takknemlige for.

På søndag har Solør Helsesportlag også invitert to profesjonelle spillere fra Petanque-forbundet.

Idrettsrådet i Åsnes er også invitert, i tillegg til politikere og lag og foreninger.

Oppfordringen fra Tandberg er klar.

– Kom og bli med på søndag, og se hvor artig denne sporten er! Vi begynner klokka 11 og holder på til 13. Det blir også åpent på sjukehjemmet for materservering.