Vi hører gjerne som skigåere som blir rammet av snøras eller som går seg bort og blir funnet gjennom leteaksjoner. Men forfatter og tidligere journalist Tor Håby har fått smake på hvor farlig det kan være i lavlandet også.

- Det var tirsdag 20. mars at jeg gikk på ski i området ved Tysjøen i Grue. Her har jeg gått på kryss og tvers i snart 30 år, både sommer og vinter. Jeg kjenner området veldig godt, men jeg kom ut på et utløpsos i en myrkant og der bare forsvant jeg rett ned, sier Håby.

Det var varmt i lufta denne dagen, og derfor hadde han lagt igjen jakka, sekken og kamerautstyret i bilen.

- Først forsvant en stav i myra, så den andre. Det var hvitt på alle kanter og ikke et eneste strå å holde seg fast i. Det var bunnløs gørr og jeg var helt sikker på at jeg skulle dø, sier Håby.

Klarte å sparke av skiene

Tanken begynte å svirre, og på et eller annet mystisk vis klarte han å sparke av seg skiene som lå langt nede i myra. Gjennomvåt og kald klarte han å kravle seg opp og ut på myra. Han fant et spor hvor en elg hadde gått og fulgte det for ikke å falle gjennom igjen.

Nå vil Håby oppfordre skigåere også i lavlandet til å være varsomme med hvor de ferdes. Å holde seg langt unna myrområdet bør være en selvfølge.

- Der nede et sted står det fortsatt et par ski. Jeg klarer ikke helt å forklare hva som skjedde og hvordan jeg kom meg opp. Det var snakk om 1.500 meter og 70 centimeter med snø. Det er ikke helt til å forstå hvordan jeg klarte det uten ski, sier Håby.