• SØKER: Sporten går ut på at hunden søker etter rotter blant halmbunter i en «låve».

Tina Sandbæk er leder i klubben og lover mye aktivitet framover. «Barn Hunt» er en hundesport som er veldig populær i USA, og i 2016 kom den også for fullt til Norge.  

- Enkelt fortalt søker hunden etter rotter i en «låve». De rottene vi bruker i Norge, er døde og kjøpes på dyrebutikken. Sporten går ut på at vi bygger en bane av halmbunter, og rottene blir lagd i spesiallagde tuber - de er beskyttet så hundene ikke får tak i de. Disse blir da gjemt på bakken eller i halmbuntene og hunden starter i en startboks. Når vi da sier «søk», skal hunden søke etter rottene og vi som førere vet heller ikke hvor de er eller hvor mange det er. Det er rett og slett et spesialsøk etter skadedyr, forklarer Sandbæk. 

- alle typer hunder kan være med

Hunder som gjør det godt i Barn Hunt, kan brukes til å søke etter rotter i hjem og andre steder rottene er uønsket. 

Hundene skal ikke ha på seg bånd eller line under søket, det eneste er at tisper med løpetid må ha på seg tispebukse. 

- ALLE hunder kan være med, det spiller ingen rolle hva slags rase det er og blandingshunder er også velkomne. Det som derimot er viktig, er at hunden kan «oppføre» seg med andre hunder. På kurset i helga som var, var det alt fra dachs til St. Bernhardshund. Hundene kan komme i alle størrelser og former, det er veldig artig å se, sier Sandbæk. 

Sporten er foreløpig ikke så veldig stor i Norge, men det er veldig stor etterspørsel etter kurs. 

- Vi hadde det første kurset i starten av desember i fjor, og etter det har det bare vokst. Etterspørselen er som sagt veldig stor, og kurset vi hadde sist helg var fullbooket samme dag det ble lagt ut! Det var med 20 på nybegynnerkurset og 15 på det videregående kurset. Folk kommer langveis fra, de kom fra Asker, Bærum og Oppland blant annet, forteller Sandbæk.

klubb nr. 2 i landet

Barn Hunter's Solør ble godkjent som klubb nr. 2 i landet samme helg. 

- Det er vi veldige glade for! Allerede 17. mars skal vi ha nye kurs, både for nybegynnere og for videregående. Det er jo litt moro at vi er den andre godkjente klubben i landet, men det er på gang flere klubber rundt om i Norge. Kravene for å bli godkjent er ganske strenge, for å kunne blant annet avholde konkurranser. Vi skal ha vår aller første offisielle konkurranse 15. april, det blir veldig spennende! smiler Sandbæk. 

For de som synes dette høres ut som en spennende utfordring for sin hund, er det treninger hver fredag i Hundehallen. 

- Ja, vi har organisert trening hver fredag fra kl. 18.00 til 20.00. Det er jeg som leder treninga og jeg er under utdanning for å bli instruktør. Hilde Borg Engø og jeg kommer til å reise sammen til Sotra, for å ta kurs og utdanne oss til instruktører. Barn Hunt er egentlig en blanding av Nose Works og Agility, og det er forskjellige nivåer i denne sporten, avslutter Tina Sandbæk.