• BALANSE: Even Martinsson demonstrerer deler av ei løype.
  • KONSENTRASJON: Det er mange forskjellige øvelser ungdomsskoleelevene skal igjennom, her tester Malin Thobru ut litt av ei løype.

Basismesterskap er en årlig foreteelse for de videregående skolene, men for ungdomsskolene i Solør er det nok første gangen de får denne muligheten. 

- Vi på videregående har konkurrert i denne formen i mange år, men for ungdomsskolene her i distriktet er det nok første gangen. Vi bruker den samme modellen som videregående bruker, det er en 6-kamp hvor alle utøvere skal igjennom 6 ulike løyper. Løypene stiller forskjellige krav til alt som er av fysiske kvaliteter, det mentale og ikke minst de taktiske evnene, forklarer Stein Johannesen.

6 ulike løyper 

I Åsneshallen på torsdag skal altså utøverne igjennom 6 ulike løyper. 

- Ei løype går på presisjon kombinert med bevegelse gjentatte ganger, det betyr også at det blir litt puls samtidig. Det er også en spenst-test, med både horisontal og vertikal spenst, hvor summene av disse legges sammen. Det blir i tillegg en utholdenhet-test, anaerob type, her skjer det ting underveis - så det blir ikke «bare» å løpe mellom 2 kjegler. Det betyr at du må ha utholdenhet på en annen måte, enn å bare løpe rett fram. Vi har også en styrkeløype, som krever sitt i forhold til styrke overkropp og styrke i bein. Her må du også løse ting taktisk underveis. De siste løypene går på koordinering og ei løype som er en kombinasjonsløype, forteller Johannesen. 

uttak i forkant

Ungdomsskolene i Våler, Åsnes og Grue har allerede hatt interne uttak til Basismesterskapet. 

- Ettersom det har vært uttak, så kommer jo de 4 sprekeste guttene og jentene på 2 trinn fra 3 skoler. Det er altså 12 gutter og 12 jenter fra 9. og 10. trinn fra de respektive skolene. Det virker som ungdomsskolene har tatt dette seriøst, så det vil forbause meg om det ikke kommer mange ordentlige spreke elever på torsdag! smiler Johannesen. 

Øvelsene er hemmelig, slik at ikke elevene skal kunne trene spesifikt i forkant. 

- Det stemmer, deltagerne har ingen anelse om hva de skal igjennom! Øvelsene er hemmelige til torsdag morgen, og slik er det når vi konkurrerer på videregående også. Det er altså ferdighetene dine der og da, og hvor flink du er til å legge en taktikk på kort tid som blir avgjørende, sier Johannesen, som gleder seg stort til torsdag.