• FUNNET UTE: Twix ble funnet under en konteiner på Kaktus, og er fortsatt veldig sjenert.
  • BRYR SEG IKKE: Mange har et dårlig forhold til katter, og bryr seg ikke om de føder ute. Denne har en øyeskade.

Connie Lindberg i Dyrebeskyttelsen Hedmark er oppgitt over folks holdninger til katter. Manglende kastrering gjør at det fødes alt for mange kattunger, og det er svært vanskelig å finne gode hjem til alle kattungene som dukker opp.

- Hvert år fødes det 60.000 kattunger i Norge. Bare 20.000 av disse får et hjem. Hvor blir det av resten, spør Connie Lindberg.

Svaret gir seg nok selv. Situasjonen i Solør blir bare verre og verre. Folk tar ikke ansvar for kattene sine, og de formerer seg i raskt tempo gjennom hele året.

- Det blir alt for mange katter, og de føder ute uten at folk får det med seg. Nå må folk være snille og kastrere kattene sine slik at vi ikke må skaffe hjem til så mange eierløse katter, sier Lindberg.

90 prosent katt

Dyrebeskyttelsen jobber med alle typer dyr, men 90 prosent av dyrene som kommer inn er katter. Det virker som om folk har et bruk og kast forhold til katter.

- Tenk at fem kattunger fra fem ulike kull dukker opp samme uke på Flisa. Reiser folk på ferie uten å bry seg, eller hva er dette? Kattene er veldig sjenerte, og det tar lang tid før de venner seg til og omgås folk. Blant annet fant vi en veldig redd katt under en konteiner ved Kaktus en sen kveld i juli, sier Lindberg.

Selv er hun fosterhjem for Dyrebeskyttelsen, og tre av fire katter i hjemmet er adopterte. Hvor lenge hun har fosterhjemskatter på besøk varierer.

- Det er utfordrende å skaffe nok hjem til disse kattene, og derfor blir noen boende lenge. Som fosterhjem får du dekt alt av Dyrebeskyttelsen. Mat, kattesand og eventuelle dyrlegebesøk. Å overta en fosterhjemskatt koster 1.000 kroner, men da er katten vaksinert, kastrert og chippet, sier Lindberg.

Må holdes inne

Connie mener folk må holde kattene sine innendørs til de er kastrert. Ellers vil de fortsette å formere seg i en kjempefart.

- Kattene er kåte og parer seg helt vilt. Da jeg fikk min første katt visste jeg veldig lite om katter, og har lært mye. Jeg håper at de som dropper kastrering vet like lite, men at de lærer hvor viktig dette er. Dyrlegene er veldig behjelpelige, og opptatt av at dette blir gjort, sier Lindberg.

De som kunne tenke seg å overta en katt som har bodd i et fosterhjem, eller vet om eierløse katter som bor ute, kan ta kontakt med Dyrebeskyttelsen Hedmark. De har egen side på Facebook hvor du kan sende melding, eller  du kan ringe på telefon 413 64 179.