• NY SYKKELLØYPE: I forrige uke ble det også åpnet en ny sykkelløype på Myrmoen.

Arbeidet med bekjemping av den landskjente Flisa-myggen, har pågått i mange tiår allerede. Fra 2005 var Kåre Fjeld involvert og forteller om en lang kamp.

- I 2005 fant vi ut at vi hadde to alternativer, enten måtte vi flytte eller vi måtte gjøre noe med myggen. I 2008 hadde vi et møte med kommunen,  og saken ble behandlet i både i formannskap og kommunestyre. Myrmoen er jo på over 750 dekar, så det er et stort område, sier Kåre Fjeld.

Kommunen bevilget penger til avskoging og tynning, dette har pågått over fire vinterperioder. Flissundet vel, med Kåre Fjeld i spissen, har vært behjelpelige med dugnad gjennom årene.

- Flissundet vel har hjulpet til med rydding og vi har vært med i ei gruppe satt ned av kommunen. Det har vært et bra samarbeid mellom kommunen og vel'et om Myrmoen, sier Fjeld.

- vi har prøvd mye forskjellig

Flisa-myggen har vært en plage over mange år, og det har blitt gjort mange forskjellige tiltak for å bli kvitt den.

- Vi prøvde med sprøyting og, men det var fullstendig mislykket. En periode var det fuglekassene som skulle hjelpe oss. Gjennom årene har det blitt bedre og bedre, sier Fjeld.

I 2013 var det et «myggår» av de sjeldne. 

- Etter 2013 har det vært forholdsvis levelig her på Myrmoen. Jeg har myggfelle hjemme i Flissundet, og de to siste årene har jeg kanskje fanget 25 mygg! smiler Fjeld.

For sommeren som forhåpentligvis står for døra, har Fjeld store forhåpninger når det gjelder myggen.

- Vi har stor tro på at det ikke blir all verden av mygg denne sommeren. Slik det ser ut nå, blir det ingen særlig flom. Her på Myrmoen bruker flommen å være på det største rundt 5-7. juni. Og blir det dårlig med flom, blir det også lite mygg, forklarer Fjeld.  

tørre bekker

Myggen er avhengig av fuktige områder for at den skal klekkes.

- Bekkene her på Myrmoen er helt tørre, og blir det ikke noe vann på eggene som ligger der - så blir det heller ingen mygg. Jeg tror vi har muligheter for å få den beste sommeren med tanke på myggen, på lenge faktisk, smiler Kåre Fjeld, mygg-generalen på Myrmoen. 

Da er det bare å vente og se, om det blir en sommer med eller uten mygg. Hvis det blir noen sommer da?