Tater-Millas hus i Våler er ett av få hus som er bevart fra tatere i Norge. Huset er godt skiltet fra vegen, men ellers er det lite som skjer der. Fredag 23. juni blir det derimot forandring på det, for nå inviteres det til aktivitetsdag for tatere og andre.

- Vi inviterer folket vårt og bygdefolket til en familiedag, og det blir konsert, rømmegrøt, spekemat og hyggelig samvær, sier Nora Pettersen, som er barnebarnet til Tater-Milla.

Tater-Millas egentlige navn er Jenny Emilie Pettersen, og hun bodde store deler av livet sitt i nettopp dette huset. Hun var datter av Stor-Johan, og regnes som en sentral skikkelse for taterne i Norge på 1900-tallet.

Elias spiller

Med på familiedagen er også Elias Akselsen, og han skal sørge for musikken denne dagen.

- Jeg kjente Tater-Milla veldig godt. Hun var tanta til både faren og moren min, og med det var vi i veldig nær slekt. Det blir veldig fint med en slik sammenkomst. Jeg håper det ikke blir siste gangen vi har en slik dag her, sier Akselsen.

Dagen er åpen for alle, og de to håper også at bygdefolket tar turen til Tater-Millas hus. Her skal den gode taterkulturen dyrkes.

- Vi er vel ikke enige i alt i den nye rapporten fra Jan Tore Sanner. Vi vil forenkle en del ting. Det vi kan best er å være tater, og å være glad i folket vårt. Vi står sammen om dette arrangementet, selv om det ikke er noen forening som står bak, sier Pettersen.