• TREKKER BESØKENDE: Våler kirke trekker fortsatt mange besøkende.

Anne Sofie Hynne er en av flere frivillige kirkeguider som tar i mot besøkende. 

- Vi har også i sommer hatt besøk av sluttede selskaper, og tilfeldig besøkende, men ikke i så stort omfang som i de tidligere årene. Besøkstallet har gått noe ned, men i 2015 var det jo nesten ikke måte på hvor mange som ville inn i kirken for å se. De hadde lest og hørt om den nye kirken i flere år og mange var veldig nysgjerrige på resultatet, forteller Hynne.

Fortsatt mange interesserte

Hvor mange som faktisk har vært innom nye Våler kirke siden åpningen, finnes det ingen tall på.  

- Jeg vet ikke hvor mange som har vært innom her totalt, men vi snakker nok om mange tusen. Både i 2015, 2016 og 2017 opplevde vi et skikkelig rush her, og det kom mange busser med lag og foreninger fra hele Hedmark og også fra andre fylker. Selv om besøkstallet har gått noe ned, så er det fortsatt mange som er interessert og som blir imponert når de kommer inn, forteller Hynne.

Hynne er selv veldig stolt av Våler kirke. 

- Ja, jeg er veldig stolt av den og synes det er moro å vise den fram. Kirken er jo veldig spesiell! Folk som kommer inn, sier: «Det er jo ikke rart den er så rar utenpå, når den er så fin inni»! ler Hynne. 

veldig annerledes kirke

I sommer har det vært «Åpen kirke» på onsdag, lørdag og søndag. 

- I juli har vi hatt åpent i 3 timer på alle disse ukedagene. Dessverre for oss og de som ikke har kommet seg hit, har ikke besøket vært så stort. Jeg anslår at det har vært 80-90 personer innom i sommer. Vi har også tatt i mot mange busser i år, de ringer da på forhånd og bestiller guiding. For de som ønsker guiding, er det bare å ringe på Kirkekontoret i Våler. Vi er i alle fall 3 frivillige som stiller opp, så det finner vi en løsning på. Det koster noen kroner ved bestilling av guide, som går til vedlikehold og renhold, forklarer Hynne. 

Mange tar med seg gode opplevelser etter et besøk i Våler kirke. 

- Jeg tror mange tar med seg det storslagne inntrykket når du kommer inn i kirkerommet, da inngangen er ganske beskjeden. Når du da kommer inn i selve kirkerommet, og blir gjort oppmerksom på symbolikken i fondveggen og taket - så er det mange som sier de «fryser på ryggen» og får «ståpels» på armene. Det er på en måte så enkelt, men samtidig så annerledes enn det vi er vant til fra norske kirker som er bygd på 1700- og 1800-tallet. Våler kirke er bygd i 2015 og er bygd for framtida, og bærer heldigvis preg av det, sier Hynne.