– Det er så klart utrolig stas for meg å få en så gjev pris for arbeidet jeg gjør på musikk og kulturfronten. Spesielt fra Hedmark fylke som består av mange kommuner med mange respekterte utøvende artister og kunstnere.

Det sier Matoma til Isolør rett før setter seg på flyet til San Fransisco. Han er for tiden på USA-turne og skal spille i storbyen. I slutten av oktober ble Tom Stræte Lagergren, som han egentlig heter, tildelt Hedmark fylkeskommunes Kulturpris 2019.

– Jeg ble veldig rørt da jeg ble fortalt at prisen skulle gå til meg i år, siste året den deles ut under Hedmark fylke.

vil gi tilbake til distriktet

Juryen legger vekt på hans suksess både nasjonalt og internasjonalt, men vektlegger også hans levende samfunnsengasjement om å få fram lokale talenter og hans sterke bånd til Solør - som han til stadighet liker å fremheve.

Matoma sier det er svært viktig for ham. Dette har resultert i et fond i samarbeid med Grue Sparebank; «One in a million foundation», som jobber for å hjelpe frem unge, lokale talenter slik at også de får mulighet til å leve ut sine drømmer.

Ideen fikk han for to år siden sammen med sin samboer Maren. Stipendet skal deles ut hvert år, og snart blir det prisutdeling.

– De siste årene har fokuset mitt vært rettet mot å bygge karrieren min videre, men samtidig ha tid til å gi tilbake til distriktet jeg vokste opp i. Jeg og Maren ønsker å gi barn og ungdom - den neste generasjon den samme støtten, så de igjen kan nå sine mål og inspirere andre. Derfor er det ekstra stas å få en slik anerkjennelse på arbeidet vi gjør. Hjemstedet har vært en av mine største inspirasjoner og hver gang jeg er hjemme i distriktet finner jeg alltid roen over meg. Alle er så hyggelige mot meg og mine, det gir meg en enorm glede. Tusen takk!

Prisen består av et kunstverk og 100.000 kroner, og selve utdelingen skal etter planen skje på fylkestingets avslutningsmiddag 9. desember.

Tidligere prisvinnere er blant annet Frida Ånnevik, Øystein Sunde, Åsta Holth, Elias Akselsen, Åsnes Finnskog Historielag og Hans Børli.