Tom Stræte Lagergren, bedre kjent som Matoma, fra Flisa tildeles Hedmark fylkeskommunes kulturpris. 

Det skriver Hedmark fylkeskommune i en pressemelding. 

Prisen består av et kunstverk og 100.000 kroner, og selve utdelingen skal etter planen skje på fylkestingets avslutningsmiddag 9. desember.

Juryens begrunnelse lyder slik:

– Matoma er en flott og verdig vinner av Hedmark fylkeskommunes aller siste kulturpris. Hans musikk appellerer ikke bare til ungdom, men gleder lyttere i alle aldre. Han opplever en internasjonal karriere få musikere fra Hedmark er forunt. Vi er også imponert over Matomas levende samfunnsengasjement. Gjennom det artisten har oppnådd selv, hjelper han nå andre lokale talenter frem.

Etter drøye seks år med musikk fikk han sitt store gjennombrudd med låta «Old Thing Back» sammen med The Notorious B.I.G, Ja Rule og Ralph Tresvant i 2015. Låta er verdens mest delte låt i februar 2015, og nådde andreplass på VG-lista. Siden har han spilt i store deler av Europa og USa, og samarbeidet med en rekke norske og internasjonale artister. 

Han ble også nominert til to priser under Spellemannprisen 2016; for årets nykommer med debutalbumet «Hakuna Matoma» og årets låt «False Alarm» sammen med Becky H.

Sterke bånd til Solør

Allerede fra barndommen på Flisa fikk Tom Stræte Lagergren mulighet til å eksperimentere og forfølge sin lidenskap for musikk, med familie og venner som oppmuntrende heia-gjeng, skriver fylkeskommunen i pressemeldinga. Hjembygda støttet også ungguttens ambisjoner. Dette trygge nettverket var avgjørende for å kunne utvikle seg som artist.

For å kunne gi noe tilbake til lokalmiljøet har Matoma sammen med Grue sparebank opprettet et fond: «One in a million foundation». Fondets målsetting er å hjelpe frem unge, lokale talenter slik at også de får mulighet til å leve ut sine drømmer.

– Matoma er svært bevisst sine røtter og fremhever stadig hvor han kommer fra. Selv om engelsk nok er dagligtale i artistens hverdag, er man aldri i tvil hvor han kommer fra når Matoma snakker norsk. Den umiskjennelige Solung-dialekten er blitt Matomas varemerke. Dialektbruken illustrerer hans sterke bånd til Hedmark og Solør, står det i pressemeldinga.

Grunnmuren for hans internasjonale musikkariere ble lagt i Solør barne- og ungdomsmusikkorps, deretter fulgte klassiske pianotimer. Brorens musikksamling ble en øre-åpner til helt andre musikksjangere. Han har også en bachelor-grad i musikkteknologi ved NTNU, som ytterligere har forsterket grunnlaget for karrieren. 

For tiden er Matoma i USA, og neste konsert er i San Francisco lørdag 26. oktober. Prisen skal etter planen deles ut under fylkestingets avslutningsmiddag i desember.