• FEIRET: Torsdag inviterte Finnskogen natur- og kulturpark til feiring. Her med blant annet Grues nye ordfører, Rune Grenberg. Foto: Herdis Bragelien

I Regjeringas forslag til statsbudsjett for 2020, som ble lagt fram mandag, skal satsinga på norske regionalparker styrkes.

Regjeringa vil derfor gi fem millioner kroner til Finnskogen natur- og kulturpark, Valdres natur- og kulturpark, Nærøyfjorden verdsarvspark, Telemarkskanalen regionalpark, og til organisasjonen Norske Parker.

Derfor inviterte daglig leder Herdis Bragelien til feiring på Svullrya på torsdag.

– Jeg er veldig fornøyd! Vi feiret sammen med noen partnere, Grues nyvalgte ordfører; Rune Grenberg og ikke minst, svært fornøyde ungdommer som hadde sovet ute i tretelt natt til i dag.

Hun sier mer penger og ytterligere satsing betyr svært mye.

– Støtten over statsbudsjettet vil styrke regionalparkens arbeid opp mot partnerne våre og bidra til lokalt engasjement for ivaretaking og utvikling av Finnskogen, og de andre regionale parkene sine særegne landskap og identitetsområder. I tillegg vil organisasjonen Norske Parker og regionalparkene få økt kapasitet til å oppfylle nasjonale mål om ivaretaking av landskap- og kulturarv, samt verdiskaping basert på natur- og kultur, sier Bragelien i en pressemelding.

markedsføre unik kultur og natur

Snart har den lokale natur- og kulturparken 30 partnere, som alle er viktige leverandører for en bærekraftig verdiskaping på Finnskogen, ifølge Bragelien.

Blant annet har Finnskogen natur- og kulturpark for eksempel over flere år bidratt til å markedsføre den unike skogfinske kulturen og naturen, utvikle kvalitetskriterier for Finnskogprodukter og støtte opp under lokale Finnskogprodusenter. Gjennom utvikling av lokale produkter og en særegen stedsmerkevare, skapes kjennskap og stolthet hos lokalbefolkningen.

Det finnes ni regionalparker i Norge som omfatter 35 kommuner, og flere hundre små og store partnere. I Europa finnes det omlag 900 parker av denne typen.