I begynnelsen var ordet, har vi lært, og så leser vi i vei. Og glemmer kanskje at de første ordene vi hørte og sa, ikke var hentet fra en bokside. Slik starter en kommentar i Aftenposten.

For i et univers av verktøy til å effektivisere med ulike duppeditter, kan man stille spørsmålet om vi fortsatt leser bøker og om vi trenger dem. For vi lytter til en bok. Og vi gjør det mens vi kjører bil, rydder eller trener.

Så hvor er vi på vei? Er den trykte boka og det skrevne ord på vei ut?

Mangeårig festivalsjef er sikker, og er ikke med på svartmalinga av det skrevne ord. Noe annet hadde jo vært rart. Helén Evenstad i Litteraturfestivalen i Grue mener bøker stadig blir viktigere. 

– En god bok er det beste av alt. Bøker gir oss så mye. Det gir opplevelser og så mye kunnskap - mye mer enn for eksempel tv-en, slik er det i hvert fall for meg. Men litteratur er jo et vidt begrep - litteratur er jo alt, om det er lyrikk, dikt eller musikk. Det fikk vi jo et levende bevis på da Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur for et par år siden. 

Nå er det niende året på rad at Evenstad sammen med festivalstyret inviterer til Litteraturfestivalen i Grue i slutten av oktober.

Festivalprogrammet er klart, og hun gleder seg stort.

– Den blir gærbra! Vi har en rekke navn på plakaten, mange ulike arrangement og konserter og dessuten er det også Halloween som vi feirer med skumle historier. Så det er veldig mye som skal skje, og vi håper mange blir med oss.

Hurra for jørn Lier horst

Det store trekkplasteret i år er krimforfatter og tidligere politimann, Jørn Lier Horst. 

– Jeg må jo si at vi har hatt litt flaks. Som regel så er det vanskelig å få de store navnene fordi de ofte er opptatte i lang, lang tid framover. Vi klarte det, og det er vi meget fornøyde med.

Horst skal ha med seg sin nye bok i Wisting-serien, og det blir krimtime for både skoleelever og voksne. Dessuten kommer én av Cappelen Damms høstdebutanter, som nettopp er fra Grue: Kine Jeanette Solberg. 35-åringen fra Kirkenær ga i høst ut romanen «Fortell om deg selv med hell». 

– Det er intet mindre enn fantastisk, for å si det på ekte solung.

160-årsjubiluem for hamsun

Ellers på programmet står blant annet Hamsun-dag for å markere at det er 160 år siden forfatteren ble født, det blir «poesi-slam" på Midt i Gata, skilegenden Oddvar Brå kommer til Grue folkebibliotek sammen med Thor Gotaas, og forfatter Marianne Storberg kommer med sin nye bok «Bli hos meg» på Tjura café med servering av Tjuradamene.

Dessuten, ingen Litteraturfestival uten Åsta Holth, hvor Terje Tønnessen inviterer til egen kveld om romanen «Volva», mens elevene ved Grue barne- og ungdomsskole og barnehagene i kommunen har egne program med mye moro og mye spennende.

– Det er noe for alle aldre, og vi håper mange vil være med oss denne uka. Vi takker for all støtte vi får fått! Det gjør det mulig å drive festival.

Festivalen har blant annet fått støtte fra Grue kommune, Hedmark Fylkeskommune, Grue Sparebank, Sparebankstiftelsen og Den kulturelle skolesekken.