• EGET FORLAG: Boka gis ut på eget forlag og de fleste dikt er på solung med tematikk/handling fra Solør.

Boka er gitt ut på eget «forlag», og finnes i 200 eksemplarer. 

- Jeg har vel rundt 50 bestillinger fra familie og kjente allerede, men har ingen forventninger til at boka skal bli utsolgt. Det hadde vært moro om noen andre enn de aller nærmeste likte den, men boka er gitt ut mest for egen del, forteller Ruth Davey Eig. 

ingen planer om flere bøker

Diktskriving har Ruth Davey Eig holdt på med siden hun gikk på skolen. 

- Jeg kommer til å fortsette med å skrive dikt, men har ingen planer om å gi ut flere bøker. Jeg setter meg ikke ned for å skrive dikt, men når det kommer en idé så skriver jeg den ned på en postit-lapp eller noe annet jeg har i nærheten, fortsetter hun.   

Pappa Hans Kristian Eig er selvutnevnt hobbyfotograf som han sier. 

- Bildene i boka er nesten utelukkende fra nærområdet. Jeg tar mye bilder hele tiden, og de aller fleste her i distriktet. Jeg tar bilder av både det ene og det andre, naturbilder, abstrakte bilder og makro. Jeg hadde en onkel som var fotograf, og jeg var med i mørkerommet og fremkalte bilder. Det er der interessen kommer fra. Jeg tar nok mange 1.000 bilder i året, men det er ikke så mange jeg er 100 prosent fornøyd med, smiler Eig. 

samarbeid far og datter

Fotografen og dikteren er vant til å holde på for seg selv, så da blir det litt spesielt at det er far og datter som nå i tillegg har samarbeidet om ei bok. 

- Jeg hadde nok ikke gjort dette alene. Det er pappa som har pushet meg og samtidig alltid vært den som har lest diktene mine og gitt meg tilbakemeldinger. Det er det ikke så mange andre som har gjort, ikke en gang samboeren min hadde lest alle diktene som nå kommer i boka. Pappa har også vært både mentor og motivator for diktskrivingen min, forteller Davey Eig. 

Diktene er altså på solung og det er et krevende «skriftspråk». 

- Jeg flyttet jo her i fra for 11 år siden og solungen har kanskje blitt litt vannet ut, så da har det vært fint å ha pappa som «språkvasker». Dikt er jo veldig personlig, så jeg har også brukt pappa til å sparre med. Pappa skriver ikke dikt selv, men bestefar gjorde det og også min mors side. Dikt er jo ikke akkurat «i vinden», det gjør det også mer spennende å gi ut denne boka. Moderne diktere skriver ganske abstrakt, men jeg håper og tror at mange vil kjenne seg igjen i det jeg skriver. Mine dikt er mer tradisjonelle, noen er til og med på rim, smiler Davey Eig. 

håper folk vil kjenne seg igjen

Inspirasjonen til diktskriving kommer fra «de store». 

- Blant annet Einar Skjæråsen, Hans Børli, Amund Lindberget fra Våler og Kolbein Falkeid (har skrevet tekster til Vamp) har inspirert meg. Som sagt håper jeg at folk vil kjenne seg igjen i det jeg skriver og kanskje bli overrasket over at et dikt kan være verdifullt å lese. Jeg har gitt ut denne boka mest for venner og kjente, men selvsagt hadde det vært moro om også andre vil like den, sier Davey Eig. 

Boka som heter «I skogens favn» har flere dikt enn bilder. 

- Det er diktene som er i fokus i boka. Noen av bildene er valgt ut til et spesielt dikt, mens i andre tilfeller er diktet skreddersydd med tanke på bildet. De fleste hører sammen, og noen mer enn andre. Tematikken i boka er mine hjemtrakter med skogen og Solør, derfor var det naturlig for meg å skrive på solung også, avslutter Ruth Davey Eig. 

Boka er til salgs under Gardtassing på Vesterhaugen i helga (og etterpå), men vil også bli til salgs på Kulturkontoret i Våler og muligens på Flisa.