UKM har løftet seg veldig i Åsnes de siste årene. Fra null deltakere og avlyst konkurranse var det i år over 80 ungdom som deltok på lokalmønstringa. I fjor søkte Åsnes om å få arrangere fylkesmønstringa for 2019. Slik ble det, og i helga kommer 250 ungdom i alderen 13 til 20 år fra hele fylket til Flisa for å vise frem hva de kan.

- De siste tre årene har deltakerantallet lokalt i Åsnes gått rett til værs. Fra null til 40 til 70 og til over 80 deltakere viser at vi har mange flinke ungdommer i Åsnes som vil vise seg frem. Nå gleder vi oss veldig til å invitere hit resten av fylket, sier Elida Inman Tjørve som er Enhetsleder for kultur og frivillighet i Åsnes kommune.

Foruten kunstutstillinger i biblioteket og sceneinnslag i Rådhuskinoen blir det workshops med gitarmekkekurs, marsipanmodellering og mer til. UKM legges ikke opp som en konkurranse, men noen går videre fra fylkesmønstringa til landsfestivalen.

- Det skal velges ut en gjeng som får reise til landsfestivalen fra fylkesmønstringa. Det som legges til grunn kan være kreativitet i innslaget, at ungdom er engasjert og har veldig lyst. Det er ikke nødvendigvis de som leverer best på scena som velges ut, sier Inman Tjørve.

Betyr mye for Åsnes

Elida har jobbet mye med UKM i Åsnes de siste årene, og tror det betyr mye for kommunen å få fylkesmønstringa hit.

- Vi blir synlige i hele Hedmark, og det er en fin anledning å vise frem alt som er bra i Åsnes. For eksempel den flotte kinosalen vår! Sier Inman Tjørve.

Både kunstutstilling og sceneinnslagene er åpne for publikum. Kunstutstillingene har gratis inngang, mens forestillingene i Rådhuskinoen koster noen kroner å gå inn på. Åpningsshowet blir fredag 26. april klokka 21.00. Videre er det forestillinger lørdag klokka 14.00 og 20.00, og søndag klokka 11.00 med avslutningsforestilling klokka 15.00.

- Jeg håper mange lokale kommer for å se nivået på det ungdommene i Hedmark leverer. Dette blir utrolig bra, smiler Inman Tjørve.