• STASJONSBYGGET: Til vanlig holder Kulturskolens tegning, form og farge til i 1. etasje. Derfor var det nærliggende å ha kunstfokus når Sommertoget stopper.
  • MYE FORSKJELLIG: Det blir alt fra musikk, driftingbiler og pølser, til kunst, potetrisk og hoppbakke på de to stasjonene.

20. juli ruller sommertoget fra Elverum til Kongsvinger, med fire stopp i Solørkommunene. Først ut er Våler kommune, med stopp både på Braskereidfoss og Våler stasjon. 

- Det er helt utrolig. Jeg kan ikke skryte på meg at dette har noe med oss å gjøre. Dette er det NRK og Jernbaneverket som har bestemt, forteller Cathrine Hagen, kultursjef i Våler kommune. 

Folkefest og minihoppbakke 

Det blir to forskjellige program på stasjonene. På Braskereidfoss er det duka for folkefest, også før toget ruller inn på stasjonen. 

- På Fæssa satser vi på folkefest allerede klokka 11! Toget kommer cirka halv tolv. Der blir det musikk, og det blir matservering. Det er liksom litt folkeliv først, og så kommer toget. Da blir det noen overraskelser til NRK. De får møte blant andre Hanna Midtsundstad fra Våler, hun er altså Norges første kombinerte NM-vinner for kvinner! Det settes opp en minihoppbakke som unga får prøve, både før og etter toget har vært der. Vi har også vært så heldige at en driftingbil fra NAF trafikksenter, Vålerbanen, skal stilles ut på stasjonen, forteller Cathrine.

Det er verdt å nevne at Hanna Midtsundstad tok sin historiske Norgesmestertittel i fjor, på sjølveste kvinnedagen. 

 Kultur og kunst i fokus

Også på Våler stasjon stopper toget, hvor programlederen og TV-seerne skal tas godt imot med et litt annet opplegg.  

- Dette er jo til vanlig en stasjon hvor vi benytter 1. etasje til Kulturskolens tegning, form og farge, så her blir det litt kultur og kunst i fokus. Toget møter fem flotte, lokale kunstnere som viser fram kunsten sin. Det blir også noen smakeprøver på småskalamat, så dette gleder vi oss veldig til!, forteller Cathrine. 

Det er ikke bare de fem lokale kunstnerne som skal få vise fram kunsten sin. Barn fra barnehager og barneskoler i omegn har også bidratt ved å tegne sommer, tog og lignende som skal stilles ut på egne vegger på stasjonen. Cathrine er rørt over responsen. 

- Vi skal montere nesten 100 barnetegninger, sier hun, og håper at at det vil bli et fint skue fra togvinduene. 

Fest i hele Våler

Programmet har altså størst omfang på Braskereidfoss, av logistiske grunner. 

- Vi håper jo at det blir fest på begge stasjonene, men det handler jo om at folk ikke klarer å  forflytte seg så raskt. Derfor har vi valgt å holde folkefest på Braskereidfoss. De møter jo forhåpentligvis en folkefest på Flisa igjen, forklarer hun. 

Det er mange som har vært med på å bidra, både av næringsliv, lokale foreninger, lag og ikke minst privatpersoner. Også internt i kommunen har det vært et veldig engasjement for å få i stand et godt program. Det er planlagt fine TV-bilder også langs linja med opplegg på Forestia og Vålerbanen. Kultursjefen oppfordrer alle til å møte opp, enten i Braskereidfoss, i Våler eller langs linja for å ...

- ... vifte med flagg, stå med koselige plakater og vise at her har vi det bra!

Ikke alt skal gå på skinner

Hvert stopp blir på cirka ti minutter og da skal programlederen få se noe av hva Våler kommune har å by på, men det skal jo også lages god TV. 

- Vi ble oppfordra til å utfordre programlederen litt, så vi har lagt inn noen småting. Jeg håper jo at folk vil synes at det er litt gøy, sier hun og ler.  

- Det er liksom ikke alt som skal gå på skinner! 

Det er altså mulig å møte på begge stasjonene for å være med på folkefesten, og da blir det kanskje mulighet til å få se seg sjøl på TV utover ettermiddagen. Programmet går nemlig i opptak og sendes utover ettermiddagen, og noen småklipp fra turen vises i sendinga fra Kongsvinger på kveldstid. 

Fullstendig program finner du på kommunens hjemmesider eller på deres Facebook-sider.