• ET BRA PROSJEKT: Laila Herling, Trond Sannvoll (i midten) og Per Christian Damhaug tror prosjektet kan gjør at flere ungdom i Åsnes holder seg i aktivitet.

Gymlærerne på barne- og ungdomsskolene merker at ferdighetene til elevene har blitt dårligere de siste 10 og 20 årene. Samfunnet er i endring, og stillesitting gjør at barn- og ungdom presterer dårligere i gym. Dette er bakgrunnen for at Trond Sannvoll og Puls Flisa inviterte flere aktører inn i et samarbeid som skal gi ungdom gratis treningstimer hos dem.

- Ungdomsskoleelever uttrykker trøtthet og at de er slitne. Den fysiske kapasiteten er dårlig, og folkehelse er bakteppet for at vi dro i gang dette, sier Sannvoll.

De hadde prøvetimer for noen elever før sommeren, men det er denne uka det virkelig har dratt i gang. Alle ungdomsskoleelevene i Åsnes, 240 i tallet, skal være med på prøvetime hos Puls. De som finner treningen fengende kan bli med på et gratis prosjekt som varer til våren.

- Målet er at prosjektet skal gå over i en varig form. Vi har flere samarbeidspartnere med oss, og håper at vi kan få forlenget prosjektet dersom det blir en suksess, sier Sannvoll.

Merker endringene

Stein Johannesen er gymlærer ved Solør videregående skole på Flisa, og har merket store endringer i faget de siste årene.

- Jeg har tatt i mot elever fra ungdomsskolen siden 2004, og ser en nedgang i resultatene. Elevene var sterkere før, og vi ser også på innlæring av litt mer avanserte teknikker at de ikke henger med, sier Johannesen.

Han får støtte fra Per Christian Damhaug som er gymlærer på ungdomsskolen. Men han vil ikke at ungdomsskolen skal være noen syndebukk.

- Den samme trenden ser vi på elevene som kommer fra barneskolen. Det er store endringer i basisferdighetene, sier Damhaug.

Mange av elevene som er med på opplegget hos Puls Flisa har aldri trent før. De bor i Åsnes, men vet ikke hvor Myrmoen ligger. Ved å gjøre tilbudene kjent håper Sannvoll og lærerne at flere skal bli med på trening. Det betyr mye for prestasjonene i gym, men også øvrig læring. 

- Fysisk aktivitet bedrer også mental helse. At tilbudet er gratis er en viktig nøkkelfaktor for og lykkes her, og vi håper at tilbudet blir videreført etter at prosjektperioden er over, sier Laila Herling, som er kommunelege i Åsnes.