Faldaasen skole ble bygd i 1901, og unger fra både Faldaasen og bergeskaftene omkring var elever på skola. De med lengst skolevei overnatta i Faldaasen hos private folk. I dag er det Åsnes Finnskog Historielag som disponerer bygget, som er omgjort til skolemuseum. Turid Myrvold, Tove Bråtebekken og historielaget holdet åpent søndag 16. juli, mellom 11 og 16. 

Et unikt bygg

- Det er egentlig unikt, ettersom vi har klart å ta vare på det slik som det har vært. Vi har også hatt med oss folk som har gått på skole her og som har fortalt oss hvordan det har vært her, sier Turid Myrvold, leder i Åsnes Finnskog Historielag. 

 Men nylig var det en mår i den gamle skolebygningen, som fikk gjort en del ugang. 

- Måren har gjort litt gæli, han klarte å gnage to hull i taket og ødelegge en del av døra vår. Han tok også julepynten. Det var ikke noe å spise, men han ødela den, sier Myrvold.

Bygget ble i si tid oppført av billig og lokal arbeidskraft. 

- Det var folk som tok på seg jobben, men det var ikke veldig godt betalt. For å få det så billig som mulig, ble det lagt plåttak, sier Myrvold, og legger til at plåttaket har holdt seg godt. 

Skolemuseet gir et innblikk inn i hvordan det var å være elev for over 100 år siden. Pekestokken er framme, og fingra må ligge på pultplata! 

- Det er klart det må være, slik var det før, ler Myrvold.

- Her er det også tran som de må ta, legger Bråtebekken til. 

Mange ildsjeler

Det er historielaget som styrer tilbudet til skolemuseet. 

- Vi tar imot folk jevnlig når de ønsker guiding, også har vi en åpen dag årlig midt i juli. Hver pinse har vi Faldaasenmarsjen, og vi har ei gudstjeneste den andre søndagen i august. Annethvert år har vi også juletrefest her. Da må vi starte midt på dagen klokka 12.00, for her er det ingen strøm, sier Myrvold.  

Det er stearinlys på juletreet ved julefester, med en egen ansvarlig til å passe på å bytte disse ut når de er i ferd med å brenne ned.  

- Her er det mange ildsjeler, ja!, ler Myrvold. 

Det er samla mye gammal skolehistorie i bygget. Det er også en del litteratur om Faldaasen og samfunnet som fins. 

- Det er jo ingen som lever evig, og da er det greit å ha det skrevne ord å ty til. De som var elever på skola og som hadde greie på livet i bygda, er borte. Vi sitter igjen med mye informasjon gjennom dem. Det er også mange som har vært flinke til å komme med saker og ting, fra andre gamle skoler som har blitt nedlagt. Vi syns vi har en del å vise fram, sier Myrvold.