• BLI MED: Ingrid Gjeterud går mye tur til vanlig, og håper mange vil være med på jubileumsturen.

DNT feirer i år 150 år med turglede. Over hele landet arrangeres jubileumsturer, men ikke alle går i beste sendetid på NRK eller over vanskelige fjelltopper. Ingrid Gjeterud i lokallaget Solør i DNT Finnskogen og omegn forteller at de har hatt fokus på kortere etapper og mye opplevelser.

Jubileumsturen har de lagt til helga 7.-9. september, en tur som kobler seg på en tur fra Mjøsa i regi av DNT Odalen og Espa Turstilag 17.-19.august. 

- Vi overtar like før du kommer til Grue, ved grensa til Odalen. Vi har lagt turen etter ei flyktningerute fra andre verdenskrig, og starter ved Bergesætra før vi går videre til Sverige, forteller Ingrid. 

Historisk vandring

Ingrid har gått turløypa allerede, og syns turen er veldig fin. Særlig ble hun begeistra over hvordan det så ut ved Gåstjärn i Sverige, hvor turen avslutter. Der har de fått lov til å runde av ei opplevelsesrik helg på et privateid tun.

Og det er opplevelsene som skal stå i sentrum denne helga. 

- Dette skal være en historisk vandring og en opplevelsestur. Ettersom vi følger ei flyktningerute skal det jo være litt historie fra krigens dager, blant annet om de som måtte rømme til Sverige og grenselosene som hjalp til. Så passerer vi jo vassdrag hvor det har vært fløting, så vi skal få med oss litt fløtehistorie. Vi skal jo også gå gjennom Finnskogen, og det blir litt finnekultur innlagt i turprogrammet også, forteller hun. 

Programmet er klappet og klart, og inneholder blant annet foredrag om flyktningetrafikken og ei neverarbeidutstilling, i tillegg til orientering på de forskjellige stoppestedene. Men ikke alt er kunngjort på forhånd, kan Ingrid fortelle.

- Det kommer til å skje ting utenom det som står i programmet. Vi liker å overraske litt! 

Ingen trimtur

Turen vil gå langs vil gå langs stier, kjerreveg og grusveg, og strekker seg over nærmere tre mil fordelt på tre dager. Fokuset ligger som nevnt på den gode og spennende turopplevelsen – ikke trimmen. Turen er derfor fin også for de som ikke er i sitt livs beste (eller nest beste) form. 

- Vi skal bruke hele dagen, ta det med ro og ha gode pauser. Dessuten skal vi kjøre følgebil, så det er mulig å hoppe på der om noen blir slitne eller skader seg. 

Bagasjen blir også frakta fra overnattingssted til overnattingssted, slik at alt du trenger å ha i tursekken er nista du smører på overnattingsstedet samme morgen og hva du ellers måtte trenge i løpet av dagen.

Lokallaget har sydd sammen et program som inkluderer både transport, niste, middag og overnatting, men prisene varierer ettersom. 

- Her er det mulig å være med én, to eller tre dager. Du kan være med på en dagstur med guiding og underholdning undervegs, med eller uten egen mat sjøl. Skal du ha full pakke med overnatting på Opaker Gård og Græsberget grendehus, med to retters middag på begge stedene, koster det jo mer. Det er også egne medlemspriser, forteller Ingrid. 

Informasjon om turen kan du finne på solor.dnt.no eller ved å ta kontakt med Ingrid på 40451290. Påmeldingsfristen er 6. august, og det er fortsatt ledige plasser.