– Det er veldig moro å leke i barnehagen, sier Mille på 5 år. Raskt skytes det inn fra de andre som har bursdagskrone på hodet. De snakker om sandkassa, sykling og å være inne. Alt de liker å drive med i barnehagen.

– Elsker dere Gromungen barnehage?

– JAAA, og Kaptein Sabeltann!

Det er torsdag ettermiddag, og Gromungen barnehage på Namnå har invitert til bursdagsfeiring - med egenkomponert bursdagssang, utstillinger, barnehagefotografier fra alle kull siden oppstart, samt servering av pølser, is, kaker, frukt, grønnsaker og drikke. Foreldre, besteforeldre og tidligere ansatte har tatt turen.

Det er nå 10 år siden barnehagen åpnet dørene. Mariann Holseter, pedagogisk leder i barnehagen, har vært med siden start i 2009.

– Gromungen er et veldig bra sted. Det er mye lek og moro, og mange supre og glade unger. Selv om vi bare er 28 her, så høres vi veldig godt!

pengegave, biler og godteri

For med synkende fødselstall i Grue kommune og trang kommuneøkonomi er det en viss uro over framtida til barnehagene i bygda. På det meste var det over 80 barnehagebarn ved Gromungen, mens i 2019 er tallet nede i 28.

Holseter håper og tror det snart snur.

– Jeg håper fødselstallene går oppover etter hvert. Uansett så står vi på videre her på Gromungen! Her har vi et fantastisk uteområde, alt er nytt og vi har så god plass.

Ingen bursdagsfeiring uten gaver, og på vegne av kommunen delte Anita Madshus ut en gavesjekk på 5.000 kroner til barna og godteriposer til de ansatte med en viss symbolikk: Smil, Love Hearts og seige karameller. Mens styrer ved Tjura barnehage, Karin Holter delte ut lekebil til hvert av barna.