– Når du står der med sommerdekk og må skrape bilen, er det for sent. Da er det isete på veien også. Det er ingen grunn til å vente med dekkskift.

Det sier fagsjefen på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, i en pressemelding.

– Du kan trygt legge om til piggfrie vinterdekk nå. Hver høst ser vi bilister som bokstavelig talt er på glattisen uten at bilen er skodd for forholdene i det hele tatt. Det er på nullføre det er glattest, sier han.

–  Glatta kommer ikke plutselig

Trygg Trafikk er enig. 

– En plutselig morgen med glatte veier og mørke kommer egentlig ikke plutselig. Det er mulig å planlegge - og livsviktig å forstå at også bar vei som ser tørr ut, kan være glatt, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen.

Han ber folk passe på såkalt «usynlig is».

– Det er vanlig på steder hvor det dannes fukt og asfalten er kald. Se nøye etter om asfalten er mørkere, eller glinser på enkelte strekninger. Vær obs på skyggepartier der sola ikke når frem og prøvebrems hvis du er usikker, sier Johansen i Trygg Trafikk.

Piggdekk-reglene

Fra og med 15. oktober er det lov å kjøre med piggdekk i de tre nordligste fylkene våre. Fra 1. november er det lov over hele landet.

– Men husk at du kan bruke piggdekk og kjettinger før dette hvis føret krever det. Trafikksikkerheten kommer først og gode dekk er essensielt. Veigrepet til sommerdekk på vinterføre er langt fra godt nok og bremselengden er betydelig lengre, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

I september omkom ti personer i trafikken i Norge. Det er betydelig færre enn i samme periode i fjor, men 2019 ligger likevel an til å kreve flere menneskeliv enn 2017, som hadde lavest antall omkomne.

Ved utgangen av september 2019 hadde 73 personer omkommet i trafikken.

– Vi håper stagnasjonen vi ser ikke er et tegn på en negativ utvikling. Det er fortsatt behov for at alle bidrar i trafikksikkerhetsarbeidet, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.