• SAMARBEID: Elevene fra VG1 Naturbruk på Sønsterud var lærere for VG1 Studiespesialisering på Flisa på tirsdag.
  • GOD LÆRING: Elevene fra Sønsterud som var «lærere» fikk også utbytte av skoletimene, på lik linje med elevene fra Flisa.
  • FLISPRODUKSJON: Med litt flaks var også fliskutteren på plass og i drift og elevene fikk også se hvordan det ble gjort i praksis.

Et par skoletimer med hovedfokus på flisfyring foregikk på Melby gård hos Ole Marius Sillerud, som også er lærer på Sønsterud. 

- Det er elevene fra Sønsterud som står for programmet, de har delt inn i 4 poster: flisfyringsanlegget, utstyret som brukes, lagring av flis og produksjon av flis.  Det er med 15 elever fra Sønsterud og 24 fra Flisa. Det hele avsluttes med en spørrekonkurranse som elevene selv har laget, og der kåres det da et vinnende lag med både deltagere og lærere - og det blir premiering, sier Sillerud. 

- bra med samarbeid!

Elevene fra Flisa skulle nok gjerne vært mer på utflukter, men det blir oftest læring i klasserommet. 

- Vi er ikke ofte på sånne utflukter, vi skulle vært mye mer ute enn det vi er. Det er både litt artig, litt spennende og litt skummelt å møte elevene fra Sønsterud. Det tok ikke så lang tid før de ble varme i trøya, og det har gått veldig bra etter det. Det er veldig bra vi kan samarbeide på denne måten, og dette er veldig lærerikt for begge parter, sier lærer på Flisa, Ingrid Folkvord Mehl.

Noen av elevene som skulle være lærere for en dag, var rimelig spente på hvordan dette skulle gå.

-  Det er jo ikke så rart det, det er jo ikke alle som er like taleføre. Men da må dere finne egne måter å bidra på som jeg sa til mine elever, som for eksempel ta med gjengen så ikke noen blir igjen. Jeg var faktisk usikker på om alle skulle komme, men de har møtt opp alle som en og har tatt lærerjobben veldig seriøst! De har jobbet mye med faget og føler seg nok ganske trygge faglig og da er det også enklere med litt selvtillit. De husker jo litt forskjellige ting og supplerer hverandre, og noen åpner døra for gjestene, smiler Sillerud. 

- har vært veldig bra og lærerikt

Jørgen Bue fra Gjesåsen går VG1 Naturbruk på Sønsterud og var en av elevene som var lærer for en dag. 

- Dette har vært veldig bra! Elevene fra Flisa har vært veldig oppmerksomme, så dette er det moro å ha vært med på. Det er selvfølgelig uvant å ha rollen som lærer, men det er nyttig erfaring å ta med seg det også. Det virker som elevene fra Flisa har fulgt godt med, og det får vi jo snart svar på under konkurransen. Da får vi svar på hvilken gruppe med elever og «lærere» som har gjort den beste jobben! forteller Bue. 

Tirsdagens opplegg har også gitt mersmak for Bue og han håper det blir mer av tilsvarende opplegg. 

- Ja, det håper jeg! Vi som er lærere i dag, lærer mye vi også. Vi ser jo at det er en fordel å kunne mer om faget, enn de vi skal lære det bort til. Neste år på VG2 skal jeg gå Skog, og så får vi se om jeg skal bli maskinfører eller ikke. Jeg må nesten prøve det litt først og en få en smakebit av det, før jeg tar en endelig avgjørelse. Alternativet slik jeg ser det i dag, er å gå videre på skole og utdanne meg som driftsleder. Som driftsleder er du ansvarlig for hogging i forskjellige områder, setter opp planer og følger rett og slett opp skogen. Jeg satser på at jeg får meg en jobb i nærområdet, jeg har lyst til å bli her, sier Bue.