Nå kan du spare inntil 40.000 kroner i året og få en skattefordel på 24 prosent, inntil 9.600 kroner. I den nye ordningen, «individuell pensjonssparing» (IPS), er hele sparesaldoen din fritatt formuesskatt og du betaler heller ikke skatt på avkastning i perioden.

- Det er egentlig ikke noe nytt produkt, men Stortinget ønsker at vi skal spare mer til vår egen pensjon og har derfor gjort betingelsene i IPS bedre. I praksis betyr det at fra og med i år, kan du spare inntil 40.000 kroner i året og få en skattefordel på inntil 9.600 kroner, forklarer Torgeir Thoresen i Grue Sparebank. 

- uttak fra fylte 62 år

Det er altså en skattefordel på inntil 9.600 kroner hvert år, og du kan fritt endre eller stoppe sparingen underveis. 

- Det er mange som går av med pensjon når de er 62 år, og vi ser at det er flere som vil jobbe lenger etter hvert. Du kan ut pengene pengene fra og med fylte 62 år, som annen pensjon. Ordningen er fleksibel i forhold til når du kan starte, men uttak kan altså tidligst starte fra fylte 62 år, forklarer Thoresen. 

Du kan selv opprette en IPS-avtale i mobilbanken, men rådgiverne i Grue Sparebank stiller seg også til rådighet. 

- Det er jo noe av det som er fordel med lokalbanken, at vi ønsker å snakke med kundene. Avtalen kan opprettes i mobilbanken, men er det noen spørsmål eller er det noe du lurer på, så har vi rådgivere både på Kirkenær og Flisa som hjelper deg. Husk at du ikke kan ut penger i spareperioden, pengene er bundet fram til du fyller 62 år, sier Thoresen. 

- flere og flere tenker egen pensjon

Det er kanskje ikke alle som har oversikt over hva de vil få i pensjon når den dagen kommer, men det blir flere og flere som setter seg inn i dette viktige temaet. 

- Det er vel kun en liten del av oss som tenker på egen pensjon, spesielt i ung alder, men vi ser at flere og flere tenker pensjon, også blant de yngre. Det er veldig viktig, vi vet allerede i dag at de som pluss/minus 40 år i dag, vil få mye mindre i pensjon fra Folketrygden, enn det dagens pensjon gir.  Det er også bakgrunnen for at Stortinget ønsker at vi skal spare mer til egen pensjon, sier Torgeir Thoresen i Grue Sparebank.