Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var på besøk i Solør og Kongsvinger-regionen. Her besøkte han et allsidig næringsliv, og Våler-ordfører Lise Berger Svenkerud (H) inviterte han inn i kyllinghuset. – Vi må ha fokus på hvor viktig det er med privat næringsliv og arbeidsplasser, sier Røe Isaksen.
Torbjørn Røe Isaksen vil være en synlig næringsminister, og mandag 5. august tok han turen til Solør og Kongsvinger-regionen. Her besøkte han Maarud Gaard Opplevelser, Ibas Ontrack, Nortura Samvirkekylling, Forestia og Svenkerud Gård.
– Det har vært en variert og spennende dag. Fokus er egentlig på hvor viktig det er med privat næringsliv og arbeidsplasser, og hvor avgjørende det er for å finansiere velferdstjenestene som kommer folk tilgode, sier Røe Isaksen.
På veg ut av oljeskyggen
I Innlandet finner næringsministeren mange spennende næringer, og han mener at regionen er på god veg ut av oljeskyggen nå.
– Oljeskyggen har lettet de siste årene, og det er håp for næringslivet i Innlandet. Blant annet på grunn av oljeprisfall, og det er lettere å få tak i kompetent arbeidskraft som ingeniører og fagarbeidere. Her skjer det også mye på forskning, høyere utdanning og klassisk norsk industri som er positivt, sier Røe Isaksen.
Han viser blant annet til rekordinvesteringer i norsk industri den siste tiden. Røe Isaksen mener pilene peker i riktig retning, også for Solør og Innlandet.
Viste frem kyllinghuset
På Svenkerud gård fortalte Lise Berger Svenkerud og mannen Christian om driften på gården, og hvordan kyllinghuset kom i stand.
– Vi var på en fest med et par andre som skulle bygge kyllinghus. Etter det bestemte vi oss for å søke innovasjon Norge om støtte. Du kan si at det ble en veldig dyr fest, smiler Berger Svenkerud.
Kyllinghuset ble bygget i 2013, og kostet rundt 7 millioner kroner. Kyllingene kommer til Svenkerud gård et par dager gamle, og blir en måneds tid. Foreløpig har det vært lite økonomi i kyllingdriften, men etterhvert som lånet nedbetales blir kyllinghuset mer lønnsomt.
Lokalt slakteri VIKTIG
Røe Isaksen fulgte spent med, og fikk også bli med inn i kyllinghuset. Tidligere på dagen fikk han se egg og klekking hos Nortura Samvirkekylling, og driverne av gården fortalte om prosessen videre.
– Herfra sender vi kylling til blant annet slakteriet i Elverum. Volumet der har gått noe ned det siste året, men vi håper jo at blant annet dette kyllinghuset kan holde liv i det lokale slakteriet. Det er mange kyllinghus i området her, og kort transporttid for kyllingene er viktig, sier Berger Svenkerud.
Etter dagen på vegen i regionen sitter de igjen med et inntrykk av at arbeidsstokken fortsatt er, og alltid vil være, det viktigste i en bedrift.
– Den største ressursen er arbeidsstokken. De bedriftene som klarer å motivere de ansatte til å gjøre en god jobb er gjerne de som går best. Det kan være selve forskjellen, forteller Berger Svenkerud.