• IKKE SÅ VANLIG: Tomas Helgeneseth forteller at brann i piper ikke er så vanlig lenger som det var før.
  • JOBBER SAMMEN: Jo Midtsundstad forteller at de er en gjeng som jobber sammen, og gir hverandre tips og råd.

I Solør-kommunene Åsnes, Våler og Grue bor det rundt 16.500 mennesker, og jobben for brannvesenet og feiervesenet er superviktig. 

- Vi ser at antallet husbranner som har startet i pipa blir færre og færre. Det er nok på grunn av at folk har blitt flinkere til å si ifra om det er noe gæli med pipa, sier Jo Midtsundstad. 

En sotete pipe trekker dårlig, og den gir en dårlig forbrenning. Ved å fjerne sot og bek i pipene vil det redusere faren for brann i skorsteinen.

- Vi har en årlig sjekk i pipene hos innbyggerne, og da er det vikitg at luker, spjeld og rekkventiler er lukket igjen under sjekk, sier Tomas Helgeneseth fra Glåmdal Brannvesen IKS.

Hvis ikke pipa blir sjekket kan dette føre til at den tetter seg, og videre kan det bli en trykkeksplosjon. I verste fall kan dette føre til husbrann.

Det blir mindre og mindre bygningsbranner i året, men likevel er det alt for mange rundt juletid. Folk pynter husene med levende lys og varmepærer. 

- Når vi er rundt på boligtilsyn tar vi oss muligheten til å tipse folk om hvordan fyre riktig. Det er alt for mange som fyrer med søppel eller med alt for lite luft. Boligtilsyn er lovpålagt i Norge, sier Helgeneseth.

Brannvesenet anbefaler ikke bruk av skjøteledninger med mer enn 1.000 watt tilkoblet. Midtsundstad forteller at de har vært borti noen som har brukt skjøteledning til både komfyr og kjøleskap.

- November, desember og januar er de mest aktive månedene for brannvesenet. Det finnes alt for mange tilfeller hvor folk har gammelt julelys, med sprøe og ødelagte ledninger, sier Midtsundstad.

Brannvesenet oppfordrer alle familier om å gå gjennom brannsikkerheten i huset, ihvertfall sammen med barna. Hvor man kan finne brannslukkingsapperatene, rømningsveier og så videre. 

- Første desember er røykvarslerens dag. Det er viktig at alle sjekker at røykvarslene i huset fungerer, man skal passe på å få byttet batteri ofte. Det er også nødvendig at man har minst en røykvasler i hver etasje. Spesielt på soverommet er det viktig, sier Midtsundstad.

Dersom en brann skulle oppstå er det viktig å varsle brannvesenet raskt på telefon 110.  Er det en liten brann kan du prøve å slukke den, men man skal fokusere på å redde, vasle og så slukke.