• STORT UTVALG: Maiken Stensbøl hos Nille på Flisa har et stort utvalg i lys, og ber folk bruke de under oppsyn.

Vi nærmer oss den mørkeste tida på året, og for oss mennesker er det naturlig å fylle denne mørke tiden med lys. Både levende og elektriske lys. Det gjør at vi også må huske å tenke brannsikkerhet.

- November, desember og januar er de mest aktive månedene for brannvesenet, dessverre, sier Jo Midtsundstad i Åsnes Brann- og Redningsvesen.

Han oppfordrer alle familier til å gå gjennom det elektriske annlegget i huset og julepynten når den skal opp.  Brannfarer kan oppstå på egen eiendom, og på offentlig eiendom. På offentlig eiendom bruker det å være en brannvernleder som plikter å oppfylle alle kravene for brannsikkerhet. Hjemme er det ikke slik.

- Når du er på hotell kan det være lurt å sjekke alle rømningsveier, og hvor det er plassert brannsluknings- apparat. Også hjemme er det viktig at alle vet hvor brannslukningsapparatene finnes, sier Midtsundstad.

Færre branner

Det blir færre og færre byggingsbranner i året, men likevel er det alt for mange i juletiden. Folk pynter husene med elektriske og levende lys. Det er noe som øker risikoen for brann.

De siste årene har LED-lys blitt mer og mer populært blant folk. De er billigere og ikke minst tryggere enn andre lysgjenstander. Dette gjør brannfaren mindre i hus, men ikke alltid er det lysene som er grunnen til brann. Brann kan også oppstå som følge av et utgått elektrisk anlegg og skjøteledninger.

- Det er lurt å sjekke adaptere og ledningene til pynt som har ligget lenge ubrukt. En sjelden gang kan det hende adapteren eller ledningen er ødelagt, og det kan fort oppstå varme, og i noen tilfeller brann, sier Midtsundstad.

Det er viktig å bruke gjenstandene riktig og fornuftig, og ikke la alt av lys stå på når du ikke er hjemme. 

LED-Lys

Det har blitt mer og mer inn med elektriske LED-lys. De er også de sikreste lysene du kan få tak i. Nille på Flisa har alltid hatt et stort salg av lys, og utvalget er stort. 

De siste årene har også de solgt LED-lys i ulike varianter.

- Vårt tips til deg som bruker vanlig stearinlys er å ha et godt og riktig underlag. Ikke gå fra levende lys, men alltid ha noen som er tilstede, sier Marita Hagen Hansen hos Nille på Flisa.

Ettersom månedene vi går i møte er ekstra ille i forhold til branner har brannvesenet fokus på dette snart.

- Første desember er røykvarslerens dag. Da er det viktig at du sjekker at alle røykvarslene i huset ditt fungerer, og at de har nye batterier. Det er også nødvendig at du har minst én røykvarsler i hver etasje. Spesielt på sove- rommet er det viktig, sier Midtsundstad.