• SÅ PÅ SKADENE: Kristian Botten Pedersen fra Fellesrådet i Åsnes viste stortingsrepresentant Tone Merete Sønsterud (Ap) skadene ved Åsnes kirke mandag.

- Kirker som stenges må få spesiell oppmerksomhet, sa Tone Merete Sønsterud fra Arbeiderpartiet, da hun var på befaring ved stengte Åsnes kirke mandag formiddag.

Kirken ble stengt i fjor på grunn av skadene den er påført. Angrep av ekte hussopp og svikt i gulv og tak gjør det uforsvarlig å bruke kirken. Åsnes kommune har bevilget 4 millioner kroner i 2017 og 6 millioner kroner i 2018 til vedlikehold av kirken, men dette er langt fra nok. Ingen vet nøyaktig hva det vil koste å få kirken i stand igjen, men alt fra 18 til 30 millioner kroner er nevnt.

Politisk nestleder i Hedmark FrP, Truls Gihlemoen, har fått med seg uttalelsene til Sønsterud etter mandagens befaring.

- Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Tone Merete Sønsterud, mener kirker som stenges må få spesiell oppmerksomhet. Til tross for at hennes arbeiderparti ikke har brukt fem flate statlige kroner på vedlikehold av kirkebygg, mer enn antyder hun at Staten nå må ta et særlig ansvar for disse kirkene. Utover at kirkene må være stengt, referer mediene ingen ytterligere kriterier for å tilfredsstille Sønsteruds krav om statlig finansiering, sier Gihlemoen.

Felles norsk kulturarv

Gihlemoen mener at landets 1.625 kirker er en viktig del av vår felles norske kulturarv, og representerer en nesten tusen år gammel kirkehistorie i Norge.

- Med unntak av Nidarosdomen har kommunene ansvaret for vedlikeholdet av samtlige norske kirker. I dag utløser en krone tilskudd til vedlikehold av kirker automatisk støtte også til andre trossamfunn. Mens vedlikehold av kirkebyggene handler om å ta vare på vår tusen år gamle felles kulturarv, bidrar dagens finansieringssystem til at sponsing av fremmede trossamfunn går på bekostning av historisk viktige kirkebygg, sier Gihlemoen.

Dette er han svært kritisk til, og skulle gjerne sett at det var mulig å bevilge penger til opprusting av norske kirker uten at tilsvarende støtte måtte gies til andre trossamfunn.

- Mens fellesskapets midler går til drift av reaksjonære trossamfunn som motarbeider integrering og norsk tradisjon, tvinges flere av landets kirker til å låse dørene mens forfallet overtar, sier Gihlemoen.