• HEKT: Pål Olav, i en avslappa positur, og Finn Gunnar demonstrerte for publikum. Her har de fått hekt.
  • IVER: Emil, Pål Olav og Jan Roger lot seg imponere stort av 13 år gamle Iver. Her vender han med Finn Gunnar, rett før rapperen skader seg.
  • GODT MED FOLK: Det var mange som hadde møtt opp for rævkrokshowet.

- Dette er alle tiders. Rævkrokblodet pumper på Finnskogen, sa Emil Myrvang i Rævkroklosjen. 

Kledd opp i typiske drengeklær la gutta i Rævkroklosjen seg på rygg rett på bakken, og vendte til applaus fra de oppmøtte. Rævkrok er en tradisjonsrik sport, som har hjulpet mange ut av trøbbel opp igjennom historien. I stedet for å dele ut såkalte tævar, kan en heller legge seg på rygg og la rå muskelkraft i beina avgjøre. Men sjøl om det i kampen for tilværelsen var viktigst å vinne, meiner gutta i dag at det viktigste er å vende. 

- Det er en leveregel, fortalte Finn Gunnar Aagaard, også i Rævkroklosjen.

Iver imponerte 

Finn Gunnar er en habil vender og har gitt navn til ei rævkrokfinte, Aagaardsfinta. Finta går ut på å la motstanderen tru at du er hekta, men så finte deg ut av hektinga. Slik psyker du ut motstanderen, skifter maktrollene og får det psykologiske overtaket. Men mot 13 år gamle Iver Hotvedt Broløkken funka ikke finta, og Finn Gunnar måtte se seg vendt av et imponerende venstrebein fra Svullrya. Losjen var imponert, og Iver sjøl oppdaga et uant talent.

- Jeg ble overraska. Jeg vendte litt når jeg var liten, men jeg skal nok vende mer framover, sa han, etter å ha vendt flere av de erfarne venderne i losjen. 

Iver har bodd på Grue Finnskog siden han var tre år, og til tross for diverse skader, oppviste han teft for den gamle sporten. Den imponerende styrken får han av gårdsarbeid. 

Det var flere oppmøtte som testa styrke mot Rævkroklosjen, blant andre tok Bjarne Korbøl ei pause i hembrenninga og vendte. Rævkroklosjen hadde også invitert med seg Jan Roger Monsrud fra Skarnes, som gjennom flere mesterskap på Audunbakkenfestivalen i Odalen har vendt seg til gullmedalje. 

- Vi ville vise fram noen ordentlig digre lår, gliste Emil. 

Skada seg

Rævkroklosjen var veldig fornøyde med lørdagens rævkrokshow, og ikke minst det de håpa var en rekruttering av nye vendere. Og det kan kanskje trenges friskt blod i sporten, for Finn Gunnar vendte på seg en skade tidlig i showet. Heldigvis var det en fysioterapeut på plass, og nakken hans fikk god behandling. 

- Jeg var redd for at jeg ikke skulle få til å rappe i kveld, fortalte han. 

Seinere samme dag skulle Rævkroklosjen nemlig i bryllupet til styreleder Tom Daniel Berg Enger, hvor Finn Gunnar skulle rappe. Der håpa de også på å få mange på rygg, både brudgommen og bryllupsgjester som kanskje ikke har vendt før.  

Hvilke råd har dere til potensielle vendere? 

- Jeg er glad i å vende lågt, det syns jeg er lurest, svarte Emil. 

Det å vende lågt betyr å ikke la seg hekte med beinet i lufta for langt bak over egen overkropp, og kan gi en mer stabil og eksplosiv vending. Finn Gunnars tips handler derimot om å forberede kroppen godt i forkant på den fysiske påkjenninga. 

- I lys av det som har skjedd i dag, vil jeg anbefale å ikke ta for lett på oppvarminga. 

Rævkroklosjen feirer 10 år neste år. iSolør kunne tidligere i år melde at losjen hadde vært på innovasjonskurs for å tenke litt ut av boksen, og nå er planene klare: Det blir satsing lokalt, nasjonalt og internasjonalt.