Det er uvisst hvor mange som driver pirattaxi-virksomhet i Solør, men drosjesjåførene kan fortelle å se opptil seks biler hver helg, samt limousiner. 

– Vi har opplevd at kunder kan gå inn i taxien, for så å hoppe inn i andre biler som tilbyr en billigere pris, sier Husebæk. 

– Men dette kan fort bli svært dyrt. Hva om sjåføren ikke har forsikring? Hva gjør du da? spør drosjeeier, Svein Tore Husebæk. 

TRUER DROSJENÆRINGEN

– Det er ulovlig, enkelt og greit. Det er som å gå på Coopen og ta med brød, melk og pålegg og gå ut uten å betale. Man må ha et løyvedokument, kjøreseddel og taksameter for å drive lovlig. Men siden vi bor i et regulert område, er det ikke mulig å drive lovlig. Det er fylkeskommunen som har bestemt hvor mange drosjer det skal kjøres i Solør, sier Husebæk.

– Hva er løsningen på dette?

– Først og fremst må folk slutte å sette seg inn i slike biler, sier Per Erik Engen.

Vi får ikke gjort noe. Det er myndighetene som må ta tak i dette. Skattemyndighetene og politiet, legger Husebæk til. 

– Hvor mye penger taper dere på dette?

– Vi har ikke noe konkret tall, men det er synd hvis vi må sparke noen ansatte på grunn av dette, sier Engen. 

SOSIALE MEDIER

Det er ofte på sosiale medier at det blir lagt ut innlegg om sjåfør i helgene. 

– Ja, dette var ikke et problem for fem år siden. Det finnes grupper på Facebook hvor forespørsler blir lagt ut, og sjåfører skriver når og hvor de kjører i helga, sier Husebæk. 

– Men å kjøre venner - det er vel ikke galt? 

– Nei. Da jeg var ung var det alltid én som kjørte mens de andre drakk. Det er når folk skal begynne å tjene penger på det at varsellampene bør begynne å blinke, sier Husebæk. 

ANSVAR FOR BYGDA

De ansatte ved Hedmark Taxi, avdeling på Flisa, opplever at de har et ansvar på bygda året rundt.

– Folk skal bli kjørt av en som gjør det lovlig, og som tar godt vare på kunden. Jeg har opplevd å måtte holde panna til folk som spyr ut av bilen. Vi reiser aldri fra de eldre før vi vet at de er trygt inne i huset sitt. Noen her har til og med fyrt på peisen til folk og måkt snø foran døra, sier Husebæk.