- Om det ikke er gode nok danseband kan de kutte hele kategorien, sier Espen Lonkemoen Framås.

Han er én av dem som har tatt diskusjonen på sosiale medier etter at Spellemann-komiteen offentliggjorde hvem som er nominert til Spellemannprisen 2016. Lonkemoen Framås er leder i Contrazt fanklubb og bor på Braskereidfoss.

I kategorien danseband finner vi lokale Picazzo. Men utover dette er det ikke akkurat profilerte dansebandorkestere som står på listen. De er nemlig nominert sammen med Torgeir & Kjendisene og Ausekarane.

- Jeg mener det er store ting som bør gjøres da band som Contrazt bare har fått én nominasjon i kategorien på 12 år. Her er det noen som ikke ønsker at enkelte band skal ha glans, sier Lonkemoen Framås.

Ikke sjangertroe

Selv har han mailet med Spellemann, og i følge Espen innser de selv at de ikke er sjangertroe.

- At Torgeir & Kjendisene og Ausekarane nå er nominert i kategorien danseband er egentlig en skandale. De ser ikke på seg selv som danseband. Mange støtter at de er nominert, men reagerer på dansebandkategorien, sier Framås Lonkemoen.

- Kan det være at 2016 ikke hadde gode nok dansebandutgivelser?

- Det er flere dansebandutgivelser som ikke er nevnt eller nominert. Her har de tatt med to som ikke ser på seg selv som danseband, og blant annet Contrazt ga ut ei plate i 2016, sier Lonkemoen Framås.

Han mener at dersom ikke Picazzo vinner Spellemann for plata «Blindvei» nå er det helt krise.

- Riktig nok tester også dansebandene sjangeren. Contrazt har blitt mer rocka, men det er fortsatt danseband som ligger i bunn og de kategoriserer seg selv som danseband, sier Lonkemoen Framås.

Får støtte fra Dybendal

Leif Dybendal i Contrazt ser også utfordringer med dansebandkategorien i Spellemann, og frykter litt for fremtiden til bransjen.

- Det er Spellemann-komiteen som bestemmer og det får vi ikke gjort noe med. Mange lurer på hvem som sitter i komiteen som tar disse avgjørelsene, sier Dybendal.

Han er enig i at det kun er ett danseband med i kategorien denne gangen.

- Vi må selvsagt respektere avgjørelsene til komiteen, men problemet er at bransjen ikke tør å si fra. Vi har ingen talsperson som tar diskusjonen og det blir ingen debatter. At Torgeir & Kjendisene og Ausekarane nå er nominert er spesielt. Dette vitner om en bransje i fritt fall, sier Dybendal.