Svenskene utreder å etablere en vindmøllepark i Mangslidberget sør for Bjurberget. Mastene vil være 250 meter høye, og vil ligge langt fra bebyggelse heter det fra svenske myndigheter. Det er ikke alle på norsk side av grensa helt enig i.

- Vi vil bevare Finnskogen slik den skal være. Vindkraft vil vi ikke ha. Finnskogen er en republikk som gjelder både Norge og Sverige, og disse mastene vil bli synlige helt til Trysil. Det er ikke tatt hensyn til nærliggende bebyggelse, sier Jan Mila til Radio Kongsvinger.

Mastene vil bli godt synlig fra Matilla og Antillaberget. Mila mener at Finnskogtoppen vil få mastene rett i ansiktet.

- Dette vil vi ha en stopp på. Vindmøllene vil berøre turisme og dyrelivet. Her er det store våtmarksområder hvor blant annet kongeørnen trives. Selv plukket jeg 16 kilo multer i området i fjor høst, sier Mila.

Kampklar igjen

Marit Dahl har tidligere vært svært aktiv i å aksjonere mot vindmøller, og er glad for at det har vært rolig en stund nå. Men nå som svenskene har planer om å bygge vindmøller på Finnskogen våkner hun til liv igjen.

- Vi må si nei, nei og atter nei til vindkraft på Finnskogen. Finnskogen skal profileres med stillhet, ro og dyreliv. Vindkraft og natur er ikke forenelig, sier Dahl.

Tidligere har hun vært delaktig i å stoppe vindkraftutbygging i Kongsvinger og Eidskog. Nå er hun kampklar igjen.

- Jeg kjenner på meg at hele meg blir engasjert. Vi må brette opp ermene og få igang gruppa igjen for å bevare Finnskogen, sier hun.

I følge Sveriges Radio planlegger også det tyske vindkraftselskapet WPD 15 vindmøller på Stöllsäterberget på grensen til Dalarna litt lenger nord.