Bibliotekarene Anki Olsson og Agneta Strandberg, som jobber på Torsby bibliotek, var i dag på besøk på Åsnes folkebibliotek for å fortelle om hva som rører seg innen svensk litteratur, og for å lære om hvordan biblioteket drives i kommunen. 

– Vi har mye å lære, og jeg selv leser mange bøker av norske forfattere. De har en helt unik evne til å skildre naturen, sier Agneta Strandberg. 

Bibliotekarene forteller om boktrenden som preger litteraturens verden om dagen; nemlig kjendiser som skriver bøker om seg selv. 

– Det er ingenting galt i å skrive slike bøker, men vi ser at de virkelig gode forfatterne ikke får den plassen de fortjener, sier Anki Olsson. 

SELVHJELP 

Til tross for at de mest solgte bøkene i Norge ikke er selvbiografier, opplever bibliotekarene at de beste bøkene ikke får nok oppmerksomhet, særlig i media. 

Det er ikke manko på selvhjelpsbøker her til lands. Om hvordan vi kan leve et bedre, rikere og sunnere liv, som mor, venn eller kjæreste. Det er heller ei få bøker om hvordan livet som blogger, politiker eller eks-politiker utspiller seg. 

– Selv om det er mange som skriver bøker om seg selv, er man nødt til å påpeke at disse bøkene kan få de unge til å bli interessert i litteratur, sier Olsson.

Olsson og Strandberg ønsker at bibliotekene i Norden er klar over disse utfordringene, og ønsker at ikke media får styre hvilke bøker som man bør lese dette året. 

NY TREND 

Men selv om de skulle ønske at skjønnlitteraturen ble heiet mer frem, opplever de at flere søker bøkenes trøst, inspirasjon og underholdning. Og det viser seg å være en økende trend å lytte til lydbøker fremfor å ha boka i fanget. 

– Vi har det travelt i dag, og er stressa. For mange er det vanskelig å sette seg ned med en bok og kose seg med den, sier Strandberg. 

– Hvorfor leser du bøker?

– Det har jeg selv fundert på faktisk. Det finnes et begrep som heter "biblioterapi" som er bruk av skjønnlitteratur som helsefremmende tiltak. At ved hjelp av bøker kan man bearbeide sin egen sorg og utfordrer man støter på i livet. Det er vanskelig å forklare, men jeg har et behov for å lese, sier Strandberg.