- Hei. Jeg er usikker på om du vet hvem jeg er. Men jeg er førstefødte sønnen til Stein Vika. Jeg har ønsket å ta kontakt med deg i lengre tid, men har ikke fått opp motet før nå. Jeg har følt mange ting etter drapet. Sinne og hat i mange år. Men jeg kan ikke leve med dette hatet, og vil nå veldig gjerne ta kontakt med deg. Eskild.

Slik lød meldingen som Eskild Vika Amundsen sendte til mannen som drepte faren sin i sommer. Det har gått ti år siden faren ble drept. Drapsmannen har sonet sin straff, og Eskild har tilgitt. Men han ville gjerne møte drapsmannen, og ikke minst fortelle om historien til alle som vil høre. Nå er dokumentaren snart klar, og torsdag 5. desember vises dokumentaren i Rådhuskinoen på Flisa.

- Dette vil jeg gjøre fordi det handler om hvordan vi mennesker er mot hverandre, og hvordan vi oppfører oss mot hverandre. Selv jobber jeg i barnevernet og holder mange foredrag, og vil folk skal lære at en kan oppleve det verste og komme ut med det beste, sier Eskild Vika Amundsen.

Vokste opp i Hof

Eskild vokste opp som fosterbarn i Hof, og var 12 år da drapet skjedde. Eskild har tilgitt.

- I mine øyne har han sonet straffen sin etter norsk lov. Likevel er det en rar ting å sitte ovenfor hverandre. Folk må komme på kinoen å se hvordan det blir, sier Vika Amundsen.

Vika Amundsen driver selv med film og foto, men ettersom han har rollen i dokumentaren trengte han filmhjelp. Med på laget fikk han derfor Stian Karlstad Berntsen (21) fra Hof. Stian er fornøyd med resultatet av innspillingen.

- Dette er en ganske god historie. Bakgrunnen for den er fæl, men det å fange historien på lerretet så andre kan høre om historien er veldig viktig. Da Eskild spurte om jeg kunne hjelpe sa jeg ja med en gang, sier Stian.

- Reflektert og intelligent

Drapsmannen, Andreas, bor på Romerike og er i dag godt gift. Eskild var spent på møtet med mannen som endret livet, men forteller om et møte med en reflektert og intelligent person.

- Det gjør historien enklere å formidle at vi ser verden på samme måte. Intervjuet ble på en slik måte som jeg tenkte, og en veldig ny opplevelse for meg, sier Eskild.

Målet med dokumentaren er at den skal nå ut enda bredere enn Solør. Både NRK og TV2 har vist interesse for dokumentaren.

- Temaet er viktig. Om mental helse, tilgivelse og fengsel. Dette er en historie jeg vil at flest mulig skal se, sier Eskild.